HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
ajánló

Múzeumok Éjszakája - Sajóörösön

2015. június 19. (péntek) 13:54
 
Június 20-21-én első ízben kerül megrendezésre Sajóörösön a "Múzeumok Éjszakája" című rendezvény, melyre sok szeretettel várják a szervezők az érdeklődőket.

A településen (mely Tiszaújváros, szomszédságában terül el) szombaton éjszaka (20:00-24:00) ingyenesen megtekinthető

a Melczer család kriptája 

[3_960] kripta.jpgés a tavaly felújított Gyümölcsoltó Boldogasszony templom.

[2_960] 1.jpg

[1_960] Plakát2015.jpg

Sajóörös történelme (forrás: sajooros.hu) :

"Egyetlen községünk, amely megőrizte egy honfoglaló magyarokkal együtt érkező Kabar nemzetség és birtokosa, Örösur nevét. Sajóörösig nyúlt, illetőleg itt végződött a nemzetség birtokainak a határa és a legvégső hely lett a nemzetségi név fenntartója.Nem kifejezetten Örösur-nemzetségi birtok, mert az Ákos-nemzetségnek is van itt birtoka és a diósgyőri uradalom alkatrészét képezi. Mikor  Ernye bán unokái I. Károly ellen fellázadtak, a király megfosztotta őket birtokaiktól s Debreczeni Dózsának adta a nemzetség javait, de ezek Debreczeni Dózsa magtalan halálával visszaszállanak a koronára s így Sajóörös is királyi birtok lesz.Valószínűleg az Örösur-nemzetségnek köszönheti egyháza létesítését is, amely Szent Márton tiszteletére épült s pápai tized címén 3-6 garast fizetett. Okleveleink a község nevét Wruz, Wrus, Vrus, Unens, Uros, Wrs, Wurs írásmódon nevezik.

Örösur-nemzetsége azután megvált ettől a birtokától s a XV. században az Ónodi Czudarok és a Rozgonyiak a földesurai, de Móré János jászói prépost is birtokos és ennek az adományából Kornéth Mihály és László Örös 1/4 részét kapja. Tekintve, hogy a dadai Moré-család rokon a Kornéthokkal, a birtok rokoni kezekbe jutott, de a Moré-család is birtokos maradt. A Móré-családból Elek Borsod megye alispánja volt, nagy birtokszerző, éppen ezért, mikor Kornéth Mihály a kapott részt végrendeletileg a sajóládi pálosoknak hagyta, ellentmondott a beiktatásnak, Móré István szászrégeni plébánostól pedig 200 forintért megvette az ő részét. A barátokkal a per húzódott s az összeírásokban a XVI. században csak a Móré-családot és más nemeseket említenek a birtokosok között, de a pálosokról nincs szó. Leányágon azután mások is kerülnek a községbe, így a Dely-, Vatai-, Possay- (Pósai-), Sibrik-család, majd a XVII. században feltűnik Rinót Gáspár is, a század végén pedig a puszta falu részére adományt nyer Usz Ferenc és neje Mocsáry Kata, akik nagyméretű építkezéshez fognak.

Az egykori pusztán új élet kezdődött s a falu mint Usz birtok, fejlődésnek indult. Későbbi birtokosa a Melczer-család lesz, mellette a Lubik-, báró Eötvös- és Bay- családok említhetők.A község nevét a már ismertetett alakokon kívül a fejlődés folyamán Ewres, Ewros, Ewrs, Erós, Eoreos, Ewreos, Ereos, Eöreös, Eörös, Eöros, Eoreoss, Eórosss, Eöis írásmóddal találjuk, míg aztán az Eöreös alak állandósul s ebből lesz Örös.Hódoltsági terület volt és az adót Hatvanba fizette. Hatvan elfoglalása után nem fizetett, ezért, midőn a török ismét erőre kapott, teljesen elpusztította a községet s az a XVII. század végéig pusztán is állott.

A reformáció csak a XVII. század első negyedében kezd terjedni s 1627-ben lelkésze van, megerősödik, de azután hanyatlásnak indul az egyház s ma már a lakosságnak csak egy kis töredéke református. Jelenlegi egyetlen temploma 1914-ben épült az előző, jóval kisebb helyén, Melczer Aladárné támogatásával..."

Vissza