HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
ajánló

III. Monoki Babfesztivál

2015. július 2. (csütörtök) 14:14
 
Idén ismét fantasztikus gasztronómiai különlegességekkel, ősi mesterségeket űző mesteremberekkel és színvonalas produkciókkal várja Kossuth szülőfaluja a vendégeket.

A néphagyomány szerint egy vadászata során bablevest evett Monokon - Mátyás király. A finom étekért diónyi arannyal fizetett az álruhás király. Szombaton a III. Monoki Babfesztiválon arany nélkül is mindenki annyi babot ehet, amennyit csak bír. 

[2_960] bab-feszt-1.jpg

A rendezvény középpontjában a gasztronómia áll, ezen belül is a bab, amelynek a régi korokban sokkal nagyobb szerepe volt az étkezésben, mint manapság. Lesz itt nápolyi paradicsomos bableves és Mexikói chilis bab, Jókai bableves és babos-rétes halmazok, babfőzelék sült hagymával, sólet és többféle babsaláta, babbal töltött fűszeres rakott káposzta vagy épp a különleges füstölt halas babgulyás, melynek receptje Lévai Ferenc haltermelő nevéhez fűződik. Ő lesz az egyik zsűritagja a szombat délelőtti főzőversenynek, ahová az előzetes jelentkezések alapján több tucat csapatot várnak (tavaly Andy Vajna is itt főzött feleségével).

A kikapcsolódásra sem lehet majd panasz, hiszen a szervezők szinte mindenre gondoltak: a népdaltól a musical-ig széles lesz a választék. Pénteken fellép többek között Janicsák Veca és Bunyós Pityu, a napot pedig a Hooligans együttes zárja. Szombaton Tóth Gabi, Demjén Ferenc, Balázs Fecó, a Kiss Kata zenekar, Radics Gigi és az EDDA művek szórakoztatják a nagyérdeműt.

[1_960] bab-feszt2.jpg

Vissza