HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Nyelvőrök Zemplénben

2015. augusztus 18. (kedd) 14:09
 
Széphalom adott otthont az Anyanyelvápolók Szövetsége XXIII. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Táborának. A fiatal nyelvművelők az egy hét során a szakmai előadások mellett kirándulásokon és játékos vetélkedőkön is részt vettek.

A fiatalok közül többen a határon túlról érkeztek, Erdélyből, valamint a délvidéki Óbecséről. Az előadások során számos tapasztalattal gazdagodtak a táborozók. A nyelvművelés mellett a filmművészet is helyet kapott a programban, de voltak nyelvi játékok, táncház és szituációs gyakorlatok is. Megismerhették a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén megyei „Anyanyelvápolás határok nélkül” címet viselő programját, valamint rövid videók segítségével élvezhették az ehhez kapcsolódó verseny izgalmas pillanatait. A táborba egyébként a miskolci Lévay József Református Gimnázium 4 diákja éppen az „Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv” verseny megnyeréséért kapta jutalmul a táborozás lehetőségét.

[0_960] anyanyelv.jpg
Kirándulások keretében ismerkedtek Zemplénnel a táborozók. Cigándon megkóstolhatták a tájjellegű ételeket, valamint megtekinthették a Falumúzeumot. Sátoraljaújhelyen a piarista templom mellett a Börtönmúzeum és a Kazinczy Ferenc Múzeum megtekintése tette emlékezetessé a programot. Sárospatakon a református könyvtár és a Rákóczi-vár, Tokajban pedig a Rákóczi Pince és a Bodrogon hajózás jelentett örök élményt a nyelvápoló fiataloknak.

[1_960] anyanyelv2.jpg
Az egy hét során természetesen a Magyar Nyelv Múzeumában való barangolás sem maradhatott el, hiszen Nyíri Péter igazgató jóvoltából megismerhették a kiállításokat a fiatalok. Az ifjú nyelvőrök egy tudással megtöltött képzeletbeli tarisznyával távozhattak Széphalomról, mely településrész jövőre visszavárja a táborozókat.
A facebookon is keresse a Kulcs Magazint, hogy elsőként értesüljön a híreinkről!

Vissza