HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Épül a látványtár

2015. augusztus 23. (vasárnap) 10:58
 
Látványos szakaszába ért a Rudabánya határában, az egykori vasércbánya oldalában lévő nemzetközi hírű őslénytelepet bemutató látványtár építése. Különlegessége, hogy az egykoron itt kitermelt vasérchez hasonló, színezett betonból készülnek az épületek.

A vasbeton síkalap elkészítését követően  megkezdődött a fogadóépület   oldalfalainak betonozása. A Rudapithecus látványtár a Majomszigeten projekt keretében készülő  épület érdekessége, hogy színezett betont öntenek a bevasalt zsalutáblák közé. Az épület belső felületének simának kell lennie, még a külső oldalra szigetelés fog kerülni. Az épületgépészeti műtárgyak elhelyezését követően színezett vakolat adja a végső burkolatot. Az épület tetejére egy szintén monolit vasbeton szerkezetű tűzi víztározó medence épül. Bent büfé, fogadó helyiség, valamint szociális blokkok kerülnek kialakításra.

[0_960] rudap2.jpg

A projekt legnagyobb terjedelmű épülete a látványtár. Az építését megelőzően komoly geodéziai felmérést és feltárást kellett végezni. Az erre alapozott statikai tervezést követően elkezdődött a hosszanti falak és az első fal alatti alapok kiásása, és az alaptestek vasbeton szerkezeteinek készítése.

Ezzel párhuzamosan épül a két épületet összekötő szintén színezett vasbetonból készülő felhajtó rámparendszer, amely segítségével a mozgásukban korlátozott számára is megközelíthetővé válik a látványtár. A vasbeton alap már készen  van.  A rámpa felépítménye az épületekhez hasonlóan színezett vasbetonból lesz.
[1_960] rudap1.jpg
Elkezdődött a tanösvényhez tartozó  "A" jelű kilátó építése, amely azt a célt is szolgálja, hogy a nagyméretű épületek lebetonozása előtt, ki lehessen próbálni a színezett monolit betonszerkezet viselkedését és a felületképzésének kialakítását.  Az itt szerzett tapasztalatokat pedig felhasználják a nagyméretű épületeknél.  

A facebookon is keresse a Kulcs Magazint, hogy elsőként értesüljön a híreinkről!

Vissza