HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Dicsőség a hősöknek

2015. augusztus 25. (kedd) 18:40
 
Gyászhirdetés adta tudtul a szomorú hírt, hogy elhunyt az 1919-es születésű János bácsi, a honvéd légierő egykori katonája, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének tagja, az egyik utolsó tényleges magyar honvéd világháborús harcos.

A magyar hadbalépést kiváltó eseménynél, Kassa 1941 június 26-ai bombázása idején a híres repülőakadémián volt számvevő őrmester.  Az elsők közt csapta meg a halál szele. A honvéd légierőben szolgált a háború alatt.  Az úr kegyelméből túlélte a világégést és azon szerencsések közé tartozott, akik visszavonulás közben  eljutottak nyugatra és amerikai fogságbe került.  Ezzel megmenekült a kegyetlen szovjet lágerélettől. A fogságot is túlélve hazatérhetett Magyarországra, Borsodba. Aktív tagja, támogatója volt a hadifogoly szervezetnek. Amit átélt sosem felejtette el,

Annál inkább felejt az utókor. Pedig a mának is lenne mondanivalójuk az öreg honvédeknek, az eleven tanúságuk hazaszeretetről, becsületről, magyarságról.  Az utolsó pillanatokban járunk, amikor még rögzíthető a vallomásuk a már törtélemnek számító átélt eseményekről. Az utolsó, vaskos tölgyek dacolnak már csak az idővel. Tudomásunk szerint megyénkben már csak négy  nyilvántartott  egykori aktív frontharcos honvéd él. Becsüljük meg őket úgy, mint tették ők Magyarországgal, amikor a honvéd egyenruhát magukra húzva harcoltak. Megcselekedték, amit a haza megkövetelt. Két pogány közt próbáltak magyarok, emberek maradni. Ők  a mi tragikus hőseink.

[0_960] DSCI0117.JPG

Legyen  föld könnyű számukra! Dicsőség a hősöknek!

A facebookon is keresse a Kulcs Magazint, hogy elsőként értesüljön a híreinkről!

Vissza