HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Összefogás a Cserehátért

2015. augusztus 26. (szerda) 17:23
 
A Társadalmi innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében című projekt keretében, a Miskolci Egyetem vezetésével próbálják összeszervezni, erősíteni a Cserehát önsegítő képességét. A humántőke fejlesztési programban résztvevőket a szerdai, edelényi projektnyitón Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte.

A projekt hármas célt szolgál, a térségi integrációt, a helyi gazdaságfejlesztést és a térségi identitás építését. Az első lépéseket is megtették szerdán, amikor a nyitórendezvény egyben az innovációs körök megalakítását is szolgálta. A kezdésre számos, a térség fejlesztésében érdekelt szakember  jelent meg a pazarul felújított L’Huillier-Coburg kastélyban. 

Török Dezső köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltás óta számtalan konferenciát tartottak, tenulmányok garmadát írták a Cserehátról, programot indítottak, azonban érdemi előrelépés nem történt. A legjobb szándék is kevés, ha nincs meg a helyszínen a megfelelő humán erőforrás,  illetve a tudáskoncentráció. Ezt segíti a most induló projekt. „Reményeim szerint, ha a választási ciklus végén újra találkozunk ebben a körben, akkor arról számolhatnak be, hogy a Cserehát elindult felfelé!”- zárta beszédét Török Dezső.

Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettesének várakozása szerint a projekt keretében olyan értéket sikerül létrehozni, amely fontos helyben, a megyének és az országnak egyaránt. Szorgalmazta  a lokálpatriotizmus, az identitás erősítését. 
[0_960] edeleny3.JPG
Veresné  dr. Somosi Mariann, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja megerősítette, hogy felelősséget éreznek a térségért és a megyéért. Erősíteni kívánják a szolgáltató jelleget.

A társadalmi innováció fogalma, jelentősége az elmaradott térségek fejlesztésében címmel G. Fekete Éva projektmenedzser  tartott előadást.  Bemutatta a Cserehát problémáit és az arra adandó válaszokat. A térség szellemi felpezsdítésével kapcsolatban az egyetem mintegy 60 szakemberének a „szürkeállományára” támaszkodnak.

A szünetet követően a résztvevők bevonásával megtartották a társadalmi innovációs körök  alakuló ülését, illetve az első megbeszélést.

A facebookon is keresse a Kulcs Magazint, hogy elsőként értesüljön a híreinkről!

Vissza