HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Eltérő utak a sikeres élethez

2015. október 2. (péntek) 17:01
 
Sajtótájékoztatóval indult kedden a B-A-Z Megyei Területfejlesztő Közhasznú Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit kft. és a Miskolci Egyetem közös projektjének záró rendezvénye.

 2013-ban indult duális képzés elmúlt két évét értékelte Szakály Dezső projektvezető.

[2_960] d1.JPG

Szakály Dezső sajtótájékoztatón értékeli a projekt elmúlt két évét

[6_960] d2.JPG

Megtudhattuk, hogy a Miskolci Egyetem három karán, kilenc szakon indult oktatási formára ötven diák nyert felvételt. A duális képzés lényege, hogy a hallgató évenként 26 hetet tölt elméleti ismeretek megszerzéséért az egyetemen, és 22 heten keresztül pedig vállalatoknál gyakorlati képzésben részesül.A projektben résztvevő tanuló az egyetemmel tanulmányi szerződést köt, ami jövedelmet biztosít számára, de a gyakorlatát biztosító vállalattal is szerződéses viszonyba kerül. Ez a képzési forma összetett, versenyképes tudást és képességet biztosít résztvevőjének.

[3_960] d4.JPG

Prof.dr.Torma András a Miskolci Egyetem rektora

[4_960] d5.JPG

Török Dezső a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Elnöke köszönti a résztvevőket

Prof. dr.Torma András rektor megnyitó beszéde után, Török Dezső a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket.

[1_960] d6.JPG

- A húsz hónapja tartó „Eltérő utak a sikeres élethez” 420 millió forint összköltségű projektet a Megyei Fejlesztési Ügynökséggel együtt elődeinktől örököltük – mondta Török Dezső. Azonban ma rektor úrral közösen sikeres végrehajtásról számolhatunk be. Megvalósult a projekt fő célja, a Miskolci Egyetem társadalmi, gazdasági szerepének fejlesztése, különös tekintettel a duális képzési típusú megoldásokra. Mostanában egyre gyakrabban halljuk, hogy az ide telepedő nagyvállalatoknak ritkán van speciális képzettségű szakemberekre szükségük sokkal inkább csak jól képzett, gyakorlattal rendelkező munkaerőre. Erre a valós problémára is próbáltuk a figyelmet ráirányítani – összegzett a megyei közgyűlés elnöke.A tanácskozás további részében, egyebek mellett megtudhattuk, hogy az elmúlt két évben Miskolcon, Mezőkövesden, Tiszaújvárosban, Ózdon, Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen 5000 diákot keresték meg a helyes pályaválasztásra való felkészítés elősegítésével, másrészt népszerűsítették az egyetemi karokat.  Az eltérő utak projekt több célt valósított meg. Csökkentette a különféle eséllyel induló tanulók közötti különbségeket, egy sikeresebb életút lehetőségét biztosítva számukra. Közelebb került az elmélet a gyakorlathoz, és valós jól képzett munkaerőt kínál a térség vállalatainak.

Vissza