HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Együttműködő Szomszédok Litkán

2015. október 5. (hétfő) 16:55
 
A Visegrádi Alap támogatásával, nemzetközi tanácskozás helyszíne volt szombaton a Cserehát egyik legkisebb települése, Litka. A határon átnyúló „Cooperative Neighbours- Együttműködő Szomszédok Konferencia”, a térségben található települések minél hatékonyabb együttműködésére, a felmerülő problémák, többek között a munkanélküliség felszámolására keres megoldásokat. A tanácskozáson számba vették a meglévő lehetőségeket, és a megyei vezetők vázolták a jövő terveit.

A rendezvényen részt vett Demeter Zoltán a térség országgyűlési képviselője, Török Dezső a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Zakariás István, Kassa Megye Közgyűlésének alelnöke, Szesztay Ádám, Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja, dr.Hörcsik Richard az abaúji térség országgyűlési képviselője, dr.Ódor Ferenc az Encsi Járási Hivatal vezetője, dr.Konkoly József, Kenyhec polgármestere mellett, a meghívott polgármesterek, szakértők, vállalkozók, határon innen és határon túlról.

[0_960] litka.JPG


A kétnapos rendezvényt Kardos Endre, Litka polgármestere nyitotta meg. - A mai napunk az “Együttműködő szomszédok” jelmondat jegyében, a határmenti együttműködésről szól. Egy Litka méretű falunak is helye van ebben a folyamatban. Példaként Kenyhec, történetét említem. Ez a kis település, Szlovákia gazdaságának egyik motorja. Nem lehet minden falu Kenyhec, de tehet azért, hogy kitörjön eddigi életéből és a meglévő gondokra, különösen a munkanélküliségre megoldást találjon. Ma azért vagyunk itt, hogy elinduljon egy közös határon átnyúló gondolkodás - mondta a litkai polgármester köszöntőjében.

 Demeter Zoltán a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében méltatta a Visegrádi Együttműködés (V4) országai, közötti jó kapcsolatot. Emlékeztetett az Európát elöntő menekültáradat kérdésében kialakult közös állásfoglalásra, és idézte Robert Fico, szlovák miniszterelnök júniusban, a magyar kormány, migráns-ügyben hozott intézkedéseiről mondott elismerő szavait: „Magyarország igyekszik erre a problémára önállóan reagálni, ami tiszteletet ébreszt a világban.” - Ezzel a pár gondolattal szerettem volna az összefogás erejére felhívni a figyelmet – mondta Demeter Zoltán. Ha nagyobb volumenű ügyekben a visegrádi négyek közös nevezőre tudnak jutni, akkor a mostani rendezvény, alapja lehet egy együtt gondolkodásnak. Beszélhetünk értékekről, tervekről, a 2020-ig tartó uniós fejlesztési ciklusról. A schengeni határok nyitottsága lehetőséget ad a magyar – szlovák határmenti településeknek a minél szélesebb gazdasági és kulturális együttműködésre. Remélem a most formálódó összefogás sikeres lesz, a résztvevők kölcsönös megelégedésére – köszöntötte a résztvevőket a térség országgyűlési képviselője.


Dr.Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának elnöke, köszöntőjében elmondta, hogy az általa vezetett parlamenti bizottság kiemelt figyelmet szentel a határmenti együttműködéseknek. Véleménye szerint, Magyarországnak és Szlovákiának is érdeke, hogy az uniós támogatásokból a peremkerületekhez minél több forrás jusson.


- A források rendelkezésre állnak – mondta az Európai ügyek bizottságának elnöke -, csak jól kell pályázni érte. Nagyon fontos, hogy a száz évvel ezelőtti rossz örökségtől, a zsákutcába jutott abaúji térség megszabaduljon, és ne néptelenedjen el. Nem képzelhető el eredményes működés a határon inneni települések és a határon túli régió összefogása nélkül. Összegezve, együttműködő önkormányzatok kellenek a régió problémáinak a megoldásához – mondta köszöntőjében dr.Hörcsik Richárd.


A Szesztay Ádám főkonzul vitaindító előadásában példaértékűnek nevezte a litkai kezdeményezést, amely egy gazdasági és kulturális mikrorégió létrehozásán fáradozik. Elismerősen szólt az abaúji kistelepülés élni- és megújulni akarásán. Úgy vélekedett, ez a törekvés egybeesik a régió törekvéseivel. Kitörési pontként említette a Miskolc – Kassa tengely létrejöttét, amely több ponton kapcsolódik a jövőbeni fejlesztésekhez. Ilyen kapocs a Via Carpatia részeként megépülő M3-as autópálya is.

 Nagyon fontos, hogy a helyiek éljenek a határon átnyúló gazdaságfejlesztéssel, amely egyaránt igényként jelentkezik Magyarországon és Szlovákiában, utalt a főkonzul arra a tavalyi magyar és szlovák külügyminiszteri találkozóra, ahol első számú prioritásként, a határmenti térségben a munkahelyteremtést jelölték meg. Reményét fejezte ki, hogy ezek a térségek hamarosan felzárkóznak a fejlett régiók közzé.

Török Dezső a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke előadásában ismertette a megye természeti-, ipari-, turisztikai értékeit, és az ország második legnagyobb megyéjének történetét. Mint mondotta, a magyar Ruhr–vidéknek is nevezett borsodi térségben, az elmúlt évtizedekben fokozatosan megszűnt a bányászat, a kohászat, leépült a gépgyártás. Azonban két városban, Kazincbarcikán és Tiszaújvárosban a vegyipar fejlődik. Kazincbarcikán hamarosan citromsavgyár épül.-  2012- ben megváltozott a megyei közgyűlések feladata és szerepköre. Az állam a megyei intézmények fenntartását átvette, és a korábban felgyűlt tartozást adósságkonszolidáció keretében kifizette. A közgyűléseknek a település- és területfejlesztés lett a kiemelt feladatuk. Közel hetven fórumot tartva felmértük a települések igényeit és megalkottuk a megyei fejlesztési koncepciót – mondta Török Dezső, és felhívta a figyelmet a hamarosan megjelenő TOP-os pályázatokra.

A jövőt tekintve a turisztikát kitörési pontnak nevezte Török Dezső, de véleménye szerint nagyon fontosak a kapcsolatok építése. Borsod-Abaúj-Zemplén Megye jó kapcsolatot ápol Kassa- és Hargita megyével, de számos más ország térségével van nemzetközi külkapcsolata.

A közgyűlés elnöke beszélt még a két éve létrehozott Via Carpatia EGTC, a jövőbeni pályáztatáson alapuló, fejlesztő feladatairól a kelet-magyarországi és kelet-szlovákiai régióiban, amelynek feltételeit rövidesen elfogadja a megyei közgyűlés. Ezeknek a kisprojektek finanszírozása többek között a Visegrádi Alapból  történik. Kiemelt feladat az elkövetkező években a 2015 -2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban rejlő lehetőségek kihasználása. Török Dezső fontosnak tartotta még, a Litvániától, Görögországig tartó nemzetközi autóút megépítését, a Via Carpatiát, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is érinti, és biztosítja Európa északi, déli átjárhatóságát.


A tanácskozás Zakariás István, a  Kassa megyei közgyűlés alelnökének előadásával folytatódott. Az alelnök bemutatta Kassa megye gazdaságát, és a 2001-től működő megyei közgyűlés munkáját, melynek elsődleges feladata a régió fejlesztése. Szlovákiában is prioritást élvez a határmenti együttműködés, különösen a munkahelyteremtésben. Zakariás István kiemelte a két országot összekötő úthálózat fontosságát. A régió gazdaságának fejlesztése érdekében, szükség van több új határátkelő nyitására, a meglévők fejlesztése mellett.


Kassa megyében is szorgalmazzák a Via Carpatia mielőbbi megépítését. A külföldi befektetők mellett  szükségesnek tartják a helyi erők nyújtotta lehetőségek kihasználását. Remélte, hogy a régió összefogásával az Abaúji térség rövidesen megindul.


A fórum további részében többek mellett dr. Konkoly József, Kenyhec polgármestere beszélt a településükön található, Szlovákia egyik gazdasági motorjának számító ipari parkról. A kétnapos rendezvény bővelkedett még gasztronómiai- és kulturális eseményekben.


A facebookon is keresse, kedvelje a Kulcs Magazint, hogy elsőként értesüljön a híreinkről!

Vissza