HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

A magáncsődről

2015. október 11. (vasárnap) 08:44
 
Miskolci olvasónk leírta levelében, hogy svájci frankban adósodott el, a törlesztést már egy éve nem tudja fizetni, a bank a kölcsönt felmondta. Van ugyan állása, de kevés a jövedelme, ami kell a két gyermeke eltartására. Érdeklődött ezek után, hogy a most induló magáncsődeljárásnak milyen feltételei vannak, nyújthat-e számára megoldást?

A magáncsődről szóló törvény 2015. szeptember 1-én lépett hatályba. A törvény célja, hogy a fizetési nehézségekkel küzdő magánszemélyeket segítse, oly módon, hogy a tartozás, szabályozott keretek között, rendeződjön. Kezeli a jogintézmény mind a banki, mind az egyéb, pl. közüzemi tartozásokat is.

Első lépésben, 2015. szeptember 1-jétől, azok vehetik igénybe, akiknek a lakhatásuk van veszélyben. 2016. október 1-jétől léphetnek be más adósok. A magáncsőd védelmét az veheti igénybe, akinek a tartozása 2 és 60 millió forint közötti, amely  tartozás a vagyona 100%-a és 200%-a között van, és legalább 500 ezer forintnyi olyan tartozással rendelkezik, amelyet legalább 90 napja nem fizet. Fontos, hogy az adós képes legyen egy minimális törlesztőrészlet fizetésére, ami a zálogjoggal terhelt ingatlan folyósításkori forgalmi értéke 7,8%-ának egytizenketted része.

Az adósságrendezés, fő szabály szerint, 5 évig tart, ennek során az adósnak a hitelezővel és a Családi Csővédelmi Szolgálattal együtt kell működnie. Ezen időszak alatt az adósnak nem kell számolnia végrehajtási eljárással, továbbá nem kell tartania kilakoltatástól.  Ha az adós az öt év alatt, a megállapodás szerint törleszt, mentesül a fennmaradó adósságai megfizetése alól.

Az adósságrendezés az adós kérelmére indulhat el. Elsődlegesen egy bíróságon kívüli folyamat, a megindításához szükséges kérelmet,  az adós a hitelező pénzintézetnél nyújthatja be, a törvény által megkívánt számos melléklettel. Ha az adós és a hitelezők peren kívül meg tudnak állapodni, akkor szerződésben rögzítik az adósságrendezési tervet.

Bíróságon kívüli sikertelen egyeztetés esetén indul meg a bírósági adósságrendezési eljárás, ennek keretében a bíróság határozhat meg az adós számára egy ötéves törlesztési tervet.

dr. Strassburger Gyula

ügyvéd

A facebookon is keresse, kedvelje a Kulcs Magazint, hogy elsőként értesüljön a híreinkről!

Vissza