HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
autó-motor-sport

Magyarország kijutott a foci Eb-re!

2015. november 15. (vasárnap) 16:11
 
A magyar férfi labdarúgó válogatott utoljára az 1972-es belgiumi Európa bajnokságra jutott ki. Kocsis Lajosék útja többek közt Norvégián keresztül vezetett a kontinens viadalra, ahol a 4. helyet szerezték meg. Ma este újra esélyünk van kijutni az Eb-re, s megint Norvégián át vezetne az út. Egy borsodi nyilatkozókkal. (Tudósításunk folyamatosan frissül).

Rég nem látott érdeklődés övezi a mindent eldöntő találkozót. Borsodból is sokan szerettek volna a Fradi stadionban szurkolni a válogatottnak, de csak kevesen jutottak jegyhez. A Bánhorvátiban élő egyetemista, Demeter Ádám  a szerencsések közé tartozik. A testvérével és barátokkal együtt fog szurkolni a nemzeti 11-nek, hogy az 1986-os világbajnokság után újra kijusson egy nagy tornára.

"A mai mérkőzés azért fontos, mert történelmi lehetőség előtt áll a válogatott. Több, mint 40 év után Magyarország ott lehet az Európa bajnokságon.  Életemben először, 23 évesen élhetnék át ilyen sikert. Óriási élményt jelentene számomra"- foglalta össze közvetlenül az indulás előtt Ádám miért is fog testvérével és barátaival utolsó leheletéig szurkolni a lelátón.

Emlékeztető: 

[1_960] franz.jpgFerenc "császárnak" a kupa jutott, a mi császárunknak, Albert Flórinak pedig a 4. hely - most mit adnánk ezért a "lecsúszásért"...

Az 1972-es Eb magyar kerete: 1 Géczi • 2 Fábián • 3 Bálint • 4 Juhász P. • 5 Juhász I. • 6 Páncsics • 7 Szőke • 8 Kű • 9 Bene • 10 Kocsis • 11 Zámbó • 12 Rapp* • 13 Albert • 14 Dunai • 15 Kozma • 16 Szűcs • 17 Kovács* • 18 Vépi* • 19 Vidáts*  · Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf

(*nem lépett pályára)

Ma innen indulunk:

Eb pótselejtező, 1. forduló Norvégia - Magyarország 0-1, gólszerző: Kleinheisler.

2. forduló, Magyarország - Norvégia

Budapest

Groupama Aréna, 20.45.

[4_960] norveg1.JPG

Az MLSZ közleményéből kiderül, hogy minden egyes szurkoló személyazonosságát ellenőrzik a biztonságiak a beléptetéskor, tehát időben induljanak el a meccsre és pirotechnikai eszközt eszükbe se jusson vinni!

"Gödöllő térségében járunk.  Csepereg az eső, de ez nem probléma. Az autópályán nem nagyon vettük észre, hogy kik jönnek még a meccsre, de biztos sokan vannak. A benzinkúton összefutottunk egy kisbusznyi drukkerral. Sietünk, mert időben kell érkezni a stadionhoz, a beléptetés biztos sokáig tart majd. Gyakorlatilag magunkon kívül csak a jegyet visszük, mert a motozásnál úgyis elvennének mindent"- vélekedett Demeter Ádám.

Hollósy Andrást, a DVTK szpíkerét a helyszínen értük utól: "Én már itt vagyok. Izgalmas mérkőzésre számítok, biztos vagyok abban, hogy a norvég válogatott mindent megtesz majd, hogy még az első félidőben gólt szerezzen. De hiszek abban, hogy kijutunk az Eb -re."

Lippai Gábor, a DVTK egykori sajtófőnöke is optimista: "1-0-s hazai győzelmet várok! Reményekedek benne, hogy végre a mi generációnk is átéli milyen Magyarországnak egy világversenyen szurkolni. Díszmagyarban, Párizsban, a magyar válogatottnak!" - fogalmazta meg vágyát.

A magyar kezdőcsapat, az MLSZ közlése szerint: Király Gábor – Fiola Attila, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Kádár Tamás –  Elek Ákos – Lovrencsics Gergő, Kleinheisler László, Nagy Ádám, Dzsudzsák Balázs – Priskin Tamás, Szövetségi kapitány: Bernd Storck

A norvég kezdőcsapat: Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Aleesami – Skjelbred, Tettey, Johansen, Elyounoussi – Ödegaard, Henriksen. Szövetségi kapitány: Per-Mathias Högmo

[2_960] ebcsapat.jpgA győztes csapat. MTI Fotó: Illyés Tibor

 

Vagyis játszik Ödegaard a fiatal szupertehetség! Ádám pedig eltűnt a  Groupamában, minden bizonnyal már javában hangolnak a kezdésre.

Egy perces gyásszünet után elkezdődött a találkozó. Hajrá magyarok!

A hangulat jó, a játék focinyelven küzdelmes, Dzsudzsák kiharcolt egy sárgát a norvégoknak.

Priskin gól! 1-0!

Játszik a csapat, megnyugtatóan hatott a gól (összesítésben 2-0). Lovrencsics eldönthette volna a továbbjutást... jobb a magyar csapat. A közönség űzi, hajtja a magyarokat. Szögletnél elaludt a magyar védelem, de "Fülöp Marci szelleme" kapufára mentett. Félidő 1-0.

A szünetben Eleket Pintér váltotta, a norvégoknál  Elyounussit Marcus Pedersen, Ödegaardot Pal André Helland. Elkezdődött a második félidő. Beíveléseknél Király komoly szívinfarktus veszéllyel fenyegeti a szurkolókat. 

"Csodálatos gól, kemény önfeláldozó védekezés, kontrákba sok lehetőség, időnként tetszetős labdakihozatal" - értékelte az első félidőt Sipeki István, a DVTK egykori játékosa.

[5_960] norveg2.JPG

"Nagyon jó a csapat, jól játszanak a fiúk, tartjuk az eredményt. Ha így marad történelmet írnak!" - mondta Ádám az 57. percben. Erre Dzsudzsák lőtt egy kapufát. 

Priskin - Böde csere. Dzsudzsák szép szóló után megeresztett lövését védte a norvég kapus. Kleinsheisler Németh csere. Király fogta Pedersen közeli lövését. 

Skjelbred helyett Berget csere a norvégoknál. Már csak 10 perc. 2-0,  Henriksen szerencsétlen labdaérintése után a kapus beütötte! Eb résztvevő Magyarország! Hendriksen szépít (2-1) még egy kis izgalom a végére. Kár a bután elvesztett labdáért... 3 perc hosszabbítás! 

Vége! Kettős győzelemmel kijutottunk a franciországi Eb-re! Gratulálunk!

Látszik, hogy németek ülnek a kispadon, megtanították küzdeni, győzni a fiúkat!

 

"Felemelő érzés, hogy élőben itt lehettem, ezt átélhettem a Fradi stadionban. Nagyszerű pillanata életemnek, amit majd unokáimnak is elmesélek. S ez nem vicc! A lefújás után negyedórával is olyan szurkolás van, hogy nem hallani semmi mást. A játékosok itt ugrálnak előttünk. Boldogság"- kiabálta meghatottan a telefonba Demeter Ádám. S országszerte több millióan boldogok!

Cs.L.

A facebookon is keresse, kedvelje a Kulcs Magazint, hogy elsőként értesüljön a híreinkről!

Vissza