HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A civil szféráról tájékoztattak

2016. április 26. (kedd) 19:08
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Információs Centrum címet idén birtokló Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület a tevékenységéről és a civil szféráról sajtótájékoztatót tartott kedden a Megyeházán.

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke tájékoztatásként elmondta, hogy megyénkben mintegy 5000 civil szervezet van, amelynek mintegy 80 százaléka tekinthető működőnek. Budapest és Pest megye után itt van a legtöbb az országban. A települések többségén van polgárőr egyesület, óvodai-, iskola alapítvány, sportkör. A megyei önkormányzat sokrétű kapcsolatot ápol a civil szférával. A Terület-, Településfejlesztési Operatív Program (TOP) készítésekor is kikérték véleményüket, amit az ITP elkészítésekor figyelembe vettek. Tapasztalata szerint a munkahelyteremtés és a helyi kultúra erősítése áll a civilek törekvéseinek a középpontjában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a TOP keretében meghirdetendő helyi közösségi programok pályázatban az előkészítés alapján a civil szervezetek is részesülhetnek majd a forrásokból. A közgyűlés elnöke biztatta a civileket, hogy éljenek a különböző pályázati lehetőségekkel.

Fülöp Attila, az EMMI Nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ugyancsak kiemelte a megyében tapasztalható civil aktivitást. Segítik a települések életét. Általában ott működnek jól, ahol jó kapcsolatot ápolnak a megyei, települési önkormányzattal. „Borsod-Abaúj-Zemplén ebből a szempontból élen jár”– jelentette ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy a megyében mintegy 6600 főt foglalkoztatnak, akik mellett 21.000 önkéntes tevékenykedik. Hasznot munkát végeznek, amely támogatásra érdemes és különböző állomi forrásokból jelentős támogatást is kapnak.

[0_960] civil.JPG

Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere elmondta, hogy a városi közgyűlés a napokban fogadta el a helyi esélyegyenlőségi programot. A civil szervezeteknek erős kapcsolata van az ebben érdekelt csoportokkal. Erre példaként az idősekkel és fogyatékosokkal foglalkozó, aktív szervezeteket említette. Kiemelte, hogy az állami források mellett az uniós támogatásokból (első sorban a TOP) is számíthatnak pénzre a civilek, s ezen túlmenően Miskolcnak van saját Mecénás Alapja, amelyből önállóan pályázhatnak.

Egy civil egyesület is bemutatkozott. Dériné Érsek Ágnes, a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesület elnöke elmondta a tállyai központtal működő szervezetnek 112 tagja van és 14-15 mesterséget képviselnek. Ezen túlmenően közművelődési tevékenységet is ellátnak. A tagdíjból az alkotóház költségeit se tudnák fedezni, ezért állandóan pályáznak. Sok segítséget kapnak és jól együtt működnek a házigazda szervezettel.

Palik Zoltán az Esély és Részvételi Közhasznú Egyesület szakmai vezetője elmondta, hogy a megyében működő civil szervezetek negyedével baráti kapcsolatot ápolnak. Információkat és képzést biztosítanak a számukra, illetve nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az egész megyében elérhetőek legyenek. A céljuk a helyi aktivitás megőrzése, erősítése. Érdekképviseleti tevékenységet is ellátnak. A munkahelyteremtést tekintik a legfontosabb helyi feladatnak. Szeretnék, ha a 2020-ig tartó időszakban elérnék a civil szférában foglalkoztatottak száma tekintetében a válság előtti szintet.  

 

 

 

Vissza