HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Szerencs a tudatos építkezés, fejlődés városa

2016. május 14. (szombat) 22:01
 
Az „Édes városként” is közismert Szerencs vezetése emberfeletti erőfeszítéseket tett azért, hogy az egykor hírnevet adó cukorgyár bezárásával járó gazdasági zuhanást megfékezze.

Koncz Ferenc – polgármesterré választását követően – megszállottként vette a fejébe, hogy – egy jól gondolkodó képviselő-testülettel karöltve – kihúzza települését a kátyúból.

– Az első, általam irányított ciklus végére sikerült arra a pontra jutnunk, hogy kijelenthettük, banki hitelektől mentesek vagyunk – mondja – sőt azt is elmondhatom, hogy a szállítói tartozásoknak is eleget tettünk. Mindemellett igyekeztünk mindent megtenni azért, hogy Szerencs ne vesszen a feledés homályába.

[3_960] 20150823_134820.jpg

Ebben az idegenforgalmi törekvéseink is segítettek. Itt kell kiemelnem a több tízezer embert vonzó csokoládé fesztiválokat, az épület felújításokat, a számos, helyi munkaerő által végzett rekonstrukciót, a virágosításokat. Utóbbi az országos elismerést is kiváltotta az „Arany Rózsa” díjjal, ám korai még egetverő sikerekről beszélni.

[1_960] IMG_5051_vagott.jpg

Szerencs járási, oktatási, kistérségi központ és szakképzési centrum a megyében – ez utóbbi Miskolc és Ózd mellett. – Gyermekesély programunk a környékbeli települések lakóinak is biztosít munkahelyeket. Két általános és két középiskola vonzza a város és térségének tanulóit, mostanra diákváros lettünk.

[2_960] sz3.jpg

Koncz Ferenc polgármester büszke a 2015 végére elkészült Turisztikai Központra is, ami a volt, összeomlás szélén álló cukorraktárból kelt új életre. – Kihasználását illetően az ugyancsak felújított, Rákóczi várban székelő Szerencsi Művelődési Központ a kezes. Önkormányzati munkánk kiemelt célja a munkahelyek teremtése. Erre az új EU-s pályázati ciklusban rengeteg az esély, nincs kétségem afelől, hogy kihasználjuk a lehetőségeket, mindamellett, hogy odafigyelünk a régi munkahelyek megtartására is. Vannak jó terveink, közülük az egyik egy gyümölcsfeldolgozó üzem felépítése. A gyümölcstelepítés- és termesztés alternatív választást jelenthet pátriánkban a szőlő mellett, a beruházás egy biztosabb jövőt alapozhat meg – zárta a tájékoztatást Koncz Ferenc.

Vissza