HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
autó-motor-sport

Omega-szuperkoncerttel indul a Triatlon Nagyhét

2016. június 29. (szerda) 14:00
 
Nem akármilyen sport- és kulturális élménysorozatban lehet része azoknak a hazai és külföldi sportbarátoknak, akik elfogadják Tiszaújváros meghívását és július 1-10. között ellátogatnak a Tisza-parti településre.

A 18. Triatlon Nagyhét nyitónapján a legendás Omega ad szuperkoncertet, majd sorrendben jön az ifjúsági Európa-bajnokság, a junior Európa-kupa és az idén jubiláló, 20. ITU Világkupa, miközben jobbnál jobb együttesek és előadók  váltják egymást a Főtér színpadjain.

A minden korosztály számára kikapcsolódási, sportolási lehetőséget kínáló eseménysorozat részleteiről a mai napon a tiszaújvárosi Sziget Csárdában Bráz György, a Szervező Bizottság társelnöke, Tiszaújváros polgármestere, Lehmann Tibor főrendező, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke,  Szabó Zita, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára, aki kiváló versenyzőként többször is a top 10-ben végzett a tiszaújvárosi világkupa-futamon,  Tóth Tamás (Budaörsi TKE), a riói olimpia résztvevője, aki tagja volt a mix-váltóban vb-bronzérmet (2014) és Eb harmadik helyet (2016) kiérdemlő magyar csapatnak, Márkus Gergely versenyigazgató, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatója, Pálffy Gábor, a főtámogató MOL Petrolkémia Zrt. kommunikációs vezetője, dr. Fülöp György önkormányzati összekötő, Tiszaújváros alpolgármestere és Márkus Balázs, az SZB társelnöke, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnökségi tagja tájékoztatta a média képviselőit. 

[5_960] 11.jpg

- Húsz éve élhetjük meg újra és újra ezt a triatloncsodát, melynek idei folytatása a kezdeti nehézségek után ugyanolyan ígéretes, mint az eddigiek – fogalmazott Bráz György. - Az előkészületek során minden összeállt, minden a helyére került, mindenki tesz a dolgát azért, hogy ebben az évben is egy kellemes hangulatú, biztonságos Nagyhéten szórakozhassunk együtt. Köszönöm az ITU vezetőinek a bizalmát, az MTSZ elnökségének a partnerséget, a támogatóknak a segítséget. Minden érdeklődőt szeretettel várunk Tiszaújvárosba, ahol július 1-jén, pénteken az Omega-koncert jelent plusz ajándékot mindannyiunknak.

Lehmann Tibortól megtudhattuk, hogy a várossá nyilvánításának 50. évfordulóját idén ünneplő Tiszaújváros 2016-ban – a világon egyedül álló módon megszakítás nélkül –  a jubileumi  20. ITU Triatlon Világkupának adhat otthont. A riói olimpia miatt egy hónappal korábbi Triatlon Nagyhét már az első hétvégén nemzetközi viadalt kínál a résztvevőknek a belvárosi, rendkívüli látványosságokat kínáló pályákon.  Július 2-án, a 30 nemzet, 90-90 sportolóját felvonultató ETU Ifjúsági Triatlon Európabajnokságon – a korábbi évek tiszaújvárosi világújdonságai mellé jól illeszkedve - a sportág történetében először, egyéniben is összemérhetik tudásukat a korosztály legjobbjai. Ráadásul Putnóczki Dorka és Lehmann Csongor révén komoly éremeséllyel is számolhatunk.   A viadalt a helyszínen tekinti meg Marisol Casado, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) spanyol elnökasszonya, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja és Renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség olasz elnöke is, akik ezen kívül köszönetüket szeretnék kifejezni a szervezőknek a 20. világkupa-jubileum kapcsán. A rendező Tiszaújvárosi Triatlon Klub a második hétvégén előbb az ETU Triatlon junior Európa-kupát, majd a Magyar Utánpótlás Gálát, végül a 2014-ben és 2015-ben kimagasló hazai sikereket hozó ITU Triatlon Világkupát hívja életre.

[3_960] 22.jpgTóth Tamás (Budaörsi TKE) és Szabó Zita, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára

Az  elit világkupa résztvevőit illetően a 28 nemzetet képviselő, közel kilencven tagú férfi mezőnyben  az orosz  Polyanskiy fivérek, Dmitriy és Igor sokadszorra térnek vissza Tiszaújvárosba, ahol már is-merik milyen érzés dobogón állni. Hozzájuk hasonlóan szintén riói indulónak vallhatja magát ifj. Faldum Gábor (Mogyi SE  Baja), aki tavaly ezüstérmes volt itt, valamint Tóth Tamás (Budaörsi TKE), aki negyedik helyével szerzett rendkívül értékes pontokat a sikeres kvalifikációhoz.  Hosszú sérüléséből felépülve ismét a legjobbak közé várhatjuk a 2014-ben első magyar világkupa-futam győzelmével sporttörténelmet író Vanek Ákost (Budaörsi TK) is. 

Márkus Gergely elmondta azt is, hogy szintén a dobogóesélyesek közé sorolhatjuk a korábbi vk-dobogóst, az amerikai  olimpikont,  Kevin Mcdowell-t, aki  legyőzve a rákot, 2011-ben tért vissza a sportpályára. Ott lesz az úszás rajtját jelentő Dísztó partjára szerelt ponton hídon a spanyol Vicente Hernandez is , aki a talán legerősebb férfi riói csapatba nem fért be, de bármilyen más nemzet válogatottjában helye lehetett  volna. 
A 22 országból érkező közel 60 hölgy között, az olimpiai játékok indulói közül – rajthoz áll a korábbi tiszaújvárosi vk-győztes  ukrán Yuliya Yelistratova . Rajta kívül szintén nagy név az amerikai Summer Cook, aki idén első lett  Chengdu-ban, a világkupán, csakúgy, mint India Lee Nagy-Britanniából, aki  egy hónapja, Lisszabonban lett Európa-bajnok. A magyar érem-reményeket ebben az évben is a tavaly harmadik Vanek Margit (Budaörsi TKE) válthatja be. Másik magyar női olimpikonunk, Kovács Zsófia (Budaörsi TKE) a verseny ideje alatt Spanyolországban folytatja közvetlen olimpiai felkészülését.
A saját bőrömön tapasztaltam meg a világkupa verseny fejlődését – tudtuk meg Szabó Zitától. -  A Tiszában is úsztam még, a nemzetközi fejlődést testközelből követhettem végig. Szakmailag minden egyben van. A versenyzők nagyon szeretetnek ide jönni, nem véletlen, hogy ilyen sok világsztár járt már itt!  Ebből a jelenségből csak profitálni tud a szövetség. Bízom benne, hogy együtt örülhetünk idén is a magyar sikereknek!  Az MTSZ csak tanulhat, tanulnia kell a tiszaújvárosi versenyekből. Ennek kapcsán akár további nemzetközi versenyeket is Magyarországra hozhatunk.
- Számomra a tavalyi tiszaújvárosi negyedik hely jelentette az áttörést, akkor hittem el végleg, hogy sikerülhet kijutnom Rióba – fogalmazott Tóth Tamás. - A 2016-os helyezést valamelyik éremre szeretném cserélni ebben az évben, melyhez  - társaimmal együtt - bizton számíthatok  a tiszaújvárosi közönség szeretetére, a fantasztikus hangulatra, ami óriási pluszt jelent nekünk! S, hogy mit érhetek el az olimpián? Úgy gondolom, ha az én szempontomból ideálisan alakul a verseny,  azaz sikerül az úszás során egy 10-15 tagú bollyal elszakadni  a többiektől, akár a legjobb tizenötben is végezhetek.

[4_960] PANO_20160628_055247.jpg

Beszédes tiszaújvárosi világkupa-statisztika (1997-2015 között)

2162 résztvevő (878 nő és 1284 férfi)

Egy évben átlagosan 114 induló (46 nő és 68 férfi)

1109 különböző versenyző (447 nő és 662 férfi)

71 országot képviseltek a sportolók

Tiszaújvárosban járt triatlon olimpiai bajnokok: Simon Whitfield (CAN), Brigitte McMahon (SUI), Hamish Carter (NZL), Jan Frodeno (GER), Emma Snowsill (AUS)

Tiszaújvárosban járt felnőtt triatlon világbajnokok: Emma Carney (AUS), Joanne King (AUS), Loret-ta Harrop (AUS), Nicole Hackett (AUS), Siri Lindley (USA), Leanda Cave (GBR), Emma Snowsill (AUS), Sheila Taormina USA), Vanessa Fernandes (POR), Emma Moffat (AUS), Gwen Jörgensen (USA)Greg Welch (AUS), Miles Stewart (AUS), Simon Lessing (GBR), Spencer Smith (GBR), Chris McCor-mack (AUS), Dmitry Gaag (KAZ), Peter Robertson (AUS), Ivan Rana (ESP), Bevan Docherty (NZL), Daniel Unger (GER), Javier Gomez (ESP)   

Legtöbbször indultak:Férfiak, 13 alkalom: Kuttor Csaba, Dmitry Gaag (KAZ)Nők, 10 alkalom: Kovács Zsófia, Walkó Andrea

Legtöbb győzelem: Loretta Harrop (AUS) - 1998, 1999, 2000

Legtöbb dobogós helyezés: Dmitry Gaag (KAZ) 2005, 1998, 2001, 2003, 2006

Legtöbbször a Top 10-ben:Volodymyr Polikarpenko (UKR) - 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2009.

Omega-jegyek, korlátozott számban a helyszínen. A július 1-én, pénteken, 20.30-kor, a Tiszaújvárosi Sportcentrum labdarúgó stadionjában meg-rendezendő Omega-szuperkoncertre korlátozott számban még a helyszínen is lehet majd belépőjegyet váltani. További részletek a www.tiszatriatlon.hu oldalon.  

[2_960] triatlonnagyhetplakat_2016_2.jpg

Az Omega mellett olyan neves és kedvelt előadók lépnek fel a Nagyhéten, mint a Bon-Bon, a Magna Cum Laude, a Zanzibár, a Bikini, az R-Go,  a The Biebers, a New Level Empire, vagy éppen ByAlex, Geszti Péter, Peter Shramek és a Fricska. Ebben az évben is lehetőséget kínálnak a város lakosságának, illetve a vendégeknek a koncertek előtti közös sportolásra. Az evezősversenyen, valamint a két futáson, a kerékpározáson, a turista triatlonon, a lábteniszben, a streetballban, tóátúszásban lehet gyűjtögetni a tombolaszelvényeket, melyek tulajdonosai között július 10-én értékes tárgyjutalmakat sorsolnak ki. A július 8-i Jabil 1/3 Maraton pénzdíjas utcai futóverseny az idei Jabil 3próba szabadidősport sorozat befejező állomása.  - A sűrűbb program miatt a forgalomkorlátozások nőnek a városban, de a kínálat, a szolgáltatások bővítésével  kompenzálni igyekszünk az eseteleges kellemetlenségeket!  - hangsúlyozta Márkus Balázs. - A tiszaújvárosiaknak ezúton is szeretnénk megköszönni az óriási toleranciát, az együttműködést, a sok-sok segítséget. 

Kezdettől fogva támogatják

20 éve a MOL-csoportos elődök arra gondoltak, hogy egy olyan nagy kalandot, mint a triatlon világ-kupát Tiszaújvárosba hozni, támogatni kell. A kaland aztán felfedező út, majd expedíció lett, amelyben vállalták, mindig támogatják  a „túravezetőket”.  Az elmúlt időszakban valódi partnerség alakult ki a szervezők és a cég között. A MOL-csoport jelenlegi fejlesztései megkérdőjelezhetetlen-né teszik a tiszaújvárosi petrolkémiai tevékenységek jelentőségét. Az ipari fejlesztésekkel párhuzamosan odafigyelnek  a városban élőkre és nem tévesztik szem elől társadalmi felelősségüket. Napjainkban is támogatják a régiót és a várost, alapítványaikon keresztül, illetve a város kiemelkedő nyári fesztiválját, a Triatlon Nagyhetet. - Két idei világeseményen, a jégkorong vb-n és a labdarúgó Eb-n már ott volt a MOL, a 18. Triatlon Nagyhét és a nemzetközi  a harmadik világesemény, melyhez a MOL-csoport támogatást biztosít.- mondta Pálffy Gábor, aki egyben az eseményt szintén szponzoráló  Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány kuratóriumi  elnöke. -Csak annyit kérek, hogy mindenki engedje ki magából a szurkolót! 

Példás összefogás a siker titka

A 2013-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Márkus Gábor alapító-elnök, majd főrendező meghonosította sportág, majd az általa megálmodott és csapatával világszínvonalra emelt események, a Nagyhét az évek során közösséget épített a rendezőkből és a város lakóiból is. A közben kialakult lojalitás, lokálpatriotizmus, a közös ügyért való összefogás példaértékű lehet bármelyik magyar város számára.  A városi önkormányzat, az intézmények, szervezetek, cégek, a polgárőrség, a katasztrófavédelem, a rendőrség önzetlen együttműködésének, és persze a frenetikus hangulatot terem-tő nézőközönségnek köszönhetően Tiszaújvárost két évtizede a világon mindenhol ismerik, ahol ismerik a triatlont!  A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) bizalma továbbra is töretlen a város, a helyi rendezők, az ott élő emberek irányában, akik egy újabb, az eddigi hagyományokhoz méltó színvonalú eseménysorozattal igyekeznek ezt meghálálni ebben az évben is! - Méreteinél fogva pici ugyan a városunk, de a világkupának, a Nagyhétnek köszönhetően sokan ismerik - vélekedett dr. Fülöp György. -  A mindenkori városvezetésnek kötelező feladata, hogy ezt a tradíciót ápolja.  A város ötven éves, amikor valaki kerek évfordulót ünnepel, akkor végig kell gondolni a múlt jeles dolgait. Az, hogy mindez így működik, köszönhető a triatlonnak, a feltételeket dr. Márkus Gábor és családja teremtette meg. Jövő csütörtökön, amikor már a versenyzők zöme is itt lesz -  az Önkormányzati napon - elmegyünk a tavaly átadott szoborhoz és az Ő emléke előtt tisztelgünk.

Vissza