HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Otthon, biztonság, összefogás

2016. augusztus 19. (péntek) 19:49
 
A hagyományokat folytatva az idén is egy vidéki településsel közösen rendezték meg az államalapítás ünnepének tiszteletére összehívott megyegyűlést. Római katolikus szentmisével kezdődött pénteken délelőtt Taktaszadán a megemlékezés, majd a művelődési ház udvarán, szabad téren rendezték meg az ünnepi közgyűlést.

Szent István király az államalapítás mellett a kereszténység felvételében, az egyházszervezésben is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Ezen munkássága előtt is tisztelegve a  helyi,150 éves római katolikus templomban dr. Ternyák Csaba, egri érsek celebrált szentmisét. A hívek és a vendégek zsúfolásig megtöltötték az épületet. Az érsek kiemelte, hogy Szent István munkássága, élete, példája az eltelt több, mint negyven emberöltő ellenére a ma embere számára is követendő. Szorgalmazta a lelki megújulást.

A misét követően a vendégek átmentek a művelődési ház kertjébe, ahol dr. Tarnóczi Erzsébet jegyző moderálta az ünnepi közgyűlést. Filep András, Taktaszada polgármestere köszöntötte a vendégeket. Részletesen bemutatta a község történelmét, a közelmúlt eredményeit, s a folyamatban lévő munkákat, a terveket.

[0_960] tkorona.jpg

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg az ünnepi közgyűlést. Taktaszadát méltatva kitért arra, hogy Árpád-kori, ősi magyar település a házigazda. Szent István ezredév távlatából mutat utat nekünk. „Keresztény, európai, mégis magyar szellemisége, öröksége kiállta az idők próbáját”- értékelt. Kiemelte, hogy ez minden magyar közös ünnepe. Török Dezső, mint a közgyűlés elnöke emlékeztetett rá, hogy a megyerendszer alapjait is Szent István rakta le.

Elődeink országépítő munkásságát nézve van mire büszkének lennünk. A mára áttérve kiemelte: „Szerencsére elmúlt a merjünk kicsik lenni kora. Valóra vált a magyarság álma, elfoglalhattuk újra a minket megillető helyet Európa nemzeteinek a sorában.” Magyarország - mint az EU és a NATO tagja – helyzete stabil, a gazdaság fejlődik. Vannak eredmények, de természetesen van még tennivaló is. Zárásként, a Szent Istváni szellemiség jegyében szorgalmazta az összefogást, együtt dolgozást Borsod-Abaúj-Zemplén megyéért, Magyarországért.

[2_960] tmise.jpg

Dr. Mengyi Roland, a térség országgyűlési képviselője a megyei közgyűlés elnökének megköszönte, hogy a hagyományt folytatva az ünnepek során felkeresik a megye valamennyi tájegységét, s ennek keretében eljöttek Taktaszadára. A polgármesternek megköszönte az elmúlt évek közös munkáját, de számos további feladatot kell még közösen megoldani, hogy Taktaszadának ne csak múltja, hanem jövője is legyen. Augusztus 20-ra kitérve méltatta Szent István művét, a keresztény Magyarországot, s hogy megvédte művét. Most is közösen kell megvédeni Magyarországot. Október 2-án hazánk, a következő nemzedékek sorsáról kell dönteni – utalt a népszavazás tétjére.

A hagyományoknak megfelelően az ünnepi közgyűlés keretében adta át Török Dezső a Rákóczi-lánc kitüntetést az idei díjazott Fehér Józsefnek, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatójának, a Kazinczy Ferenc Társaság elnökének. A kitüntetett II. Rákóczi Ferenc, a kurucok nagyságos fejedelmét megidézve a mindennapi, szorgos munka fontosságára hívta fel a figyelmet, amely idővel meghozza a gyümölcsét. Ő is így dolgozott Zemplénért, Abaújért. A közgyűlésnek megköszönte az elismerést.

[3_960] tkenyer.jpg

Az ünnepi műsorban részt vevő Templomos Lovagrend Árpádházi Kommendjának vezetője pár szóval szólt a rend és Magyarország kapcsolatáról, majd díszoklevelet adott át a jegyzőnek.

Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy augusztus 20. „a magyar értékek, a magyar eszmék ünnepe”.  Minden évben megtartjuk az ünnepet, amelynek az élethez igazodva egy kicsit mindig más üzenete van. Ezek most számára a következők: otthon, biztonság, összefogás. Nemzetünk születését szimbolizálja az új kenyér is, amely az életet jelenti. Szent István a magyarság útját, helyét kijelölő alkotó volt. Megmutatta, hogy helyünk Európa közepén van, a legrangosabb nemzetek közt.

[1_960] tkezdes.jpg

Megjegyezte, hogy minden kornak mások a kihívásai. Ahogy Szent István országát is az összefogás, az egység védte meg, most is összefogásra, egységre van szükség.  Minden nap tenni kell azért, hogy fennmaradjunk. „Nem félünk megújulni” – jelentette ki az EP alelnöke. „Építsük közösen a jövőt” – kérte Pelczné dr. Gáll Ildikó.

A beszédeket követően  dr. Ternyák Csaba megáldotta az új kenyeret, amelyet a polgármester és a közgyűlés elnökének társaságában Pelczné dr. Gáll Ildikó szegett meg.

Az ünnepség zárásaként Török Dezső megköszönte a vendéglátást és emléklapot adott át Taktaszada polgármesterének, majd Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnökének társaságában leleplezte az eseményre emlékeztető táblát a művelődési ház falán.

[4_960] trakoczi.jpg

Az ünnepi közgyűlést követő fogadáson pohárköszöntőt mondott Demeter Ervin, megyei kormánymegbízott. Kossuth egy mondására utalva kiemelte, hogy rajtunk múlik mit teszünk a jövőért.

[5_960] ttomeg.jpg

Az ünnepi műsorban közreműködött Nagy Csaba tárogató művész, Nemcsák Károly színművész, Sasvári Sándor színművész, musical énekes, Templomos Lovagok, Magyar Koronaőr Egyesület tagjai díszegyenruhában, a Szent Korona másolatával.

Vissza