HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Rajtra kész a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpont

2016. augusztus 25. (csütörtök) 22:54
 
Nagyszabású programsorozattal, szeptember 1-jén megnyitja kapuit a kazincbarcikai térség egyik legnagyobb sportlétesítménye, a Don Bosco Sportközpont.

Az augusztus 25-én megtartott sajtótájékoztatót követően a kezdetekről, költségekről, méretekről és adottságokról, a jövő héten induló rendezvényekről, valamint sporteseményekről P. Vitális Gábor, kazincbarcikai plébános, a sportcsarnokot építő szalézi szerzetesrend tartományfőnöki vikáriusa nyilatkozott a Kulcs online-nak. A szaléziak megvalósították a Kazincbarcikán és környékén élők régi nagy álmát azzal, hogy felépítették ezt a sportcsarnokot.

[7_960] 6.jpg

Sok éves tervezési, előkészületi és tárgyalási év után 2014. augusztus 31-én került sor az alapkő letételére. A földmunkálatok 2015 júliusában kezdődtek meg és most 5 évvel az első gondolatok, ötletek megszületése után itt állunk a kapunyitás közelében. Nagyon nagy erőfeszítések és emberek tucatjainak óriási mennyiségű munkája után karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy olyan multifunkcionális sportkomplexumba járjunk nap, mint nap, amelyről eddig csak álmodozhattunk. Mindezért hálával tartozunk Don Bosco utódainak. 

[2_960] 2.jpg

Első lépésként a Szalézi Rend megvásárolta az önkormányzattól az 5.132 m2-es földterületet 61.687.710.-Ft-ért. Mindazonáltal hálásak vagyunk Magyarország Kormányának, hogy elképzeléseinket és törekvéseinket nagyvonalúan segítette, amit a 952.000.000.-Ft állami támogatás mutat a legjobban. A Porticus nevű német csoportot is mindenképpen meg kell említeni, hiszen a kimondottan egyházi intézmények segítésére szakosodott szervezet is 300.000.-€-val járult hozzá a beruházáshoz. Természetesen a Szalézi Rendfőnökség sem maradhat ki a sorból, hiszen az összes költség megközelíti a 2.000.000.000.-Ft-ot és az ehhez hiányzó részt ők adták hozzá, hogy elkészülhessen a Don Bosco Sportközpont! Elmondható, hogy közösen osztozott az állam és az Egyház a költségeken. 

[5_960] 9.jpgA komplexum területe nagyjából 3.000 m2, amelyet parkosított, valamint burkolt – parkolók, terasz stb. – felület egészít ki. A csarnok küzdőtere alkalmas lesz nemzetközi kézi- kosár- és röplabda, valamint futsal mérkőzések lebonyolítására is. Tanítási időben pedig a térelválasztó függönyöknek köszönhetően három különböző osztály tarthatja testnevelés óráit. Ez az, ami a tulajdonos szerzetesrend számára az egyik legfontosabb: a városban szalézi fenntartásban működő két iskola diákjai megfelelő, sőt kiemelt színvonalú körülmények között fejlődhessenek. A lelátón a mobil, kihúzható széksorokkal együtt 900 ember fér el egyidejűleg. Ezen kívül az alsó szinten található 2 fallabda-terem, konditerem, szauna, a középső szinten lévő 2 bowling pálya, valamint vendéglátó egységek hivatottak szolgálni a vendégeink sportolási és regenerálódási igényeit. A legfelső szinten pedig egy 300 fős rendezvényterem szolgál majd helyszínül közösségi programoknak, céges rendezvényeknek, konferenciáknak, vagy akár esküvőknek, báloknak. 

[6_960] 8.jpg

Szeptember 1-10. között nagyszabású rendezvénysorozattal nyitja meg kapuit a sportközpont. Komoly minőségi és mennyiségi munka van amögött is, hogy ezeket a programokat elhozhatjuk és bemutathatjuk a városnak és vonzáskörzetének. Sport, kultúra, képzőművészet, lelki tartalmak, egészséges életmód, csak néhány ízelítő szó a több tucat eseményből, melyet végigkísérhetünk a 10 nap alatt. Tényleg a teljesség igénye nélkül álljon itt pár kiemelt rendezvényünk: a világhírű Experidance Produkció, a nem kisebb hírnevű Recirquel Társulat, vagy az elsősorban fiatalok körében népszerű, napjaink egyik legkeresettebb formációja a Wellhello. A labdajátékok is megfelelő minőségükben jelennek majd meg a RAJT! névre keresztelt nyitási kampányműsorunkban.

Mindenképp említést érdemel a zárónapon megrendezésre kerülő Családi sport- és egészségnap, melyben szintén minden korosztály megtalálja majd a magának való kedvencet. Már a nyitási rendezvénysorozatban is a szalézi rend alapítójától és egyben névadónktól, Bosco Szent Jánostól vett idézet tartalma tükröződik, ami egyben a választott szlogenünk is: „Légy vidám és tedd a jót!”

***

A térség országgyűlési képviselőjeként sokatt tett a sportcsarnok megépítéséért Demeter Zoltán, aki így emlékezett vissza a történtekre a sajtótájékoztatón:" Egy folyamatnak majdnem a végére értünk... Az embernek tényleg a vidámság és az öröm tölti el a szívét, ahogy ide belép. Annak pedig külön is örülök és kicsit büszke vagyok rá, hogy országgyűlési képviselőként magam is tudtam tenni azért, hogy  a kormány is átérezze ennek a beruházásnak a fontosságát. Külön örülök annak, hogy a kérésünk meghallgatásra talált."- jelentette ki a képviselő. Ez pénzre lefordítva 950 millió forintos állami támogatást jelentett, ami a beruházásnak körülbelül a felét fedezi. Ugyancsak fontosnak nevezte, hogy az egyház mellé tudta tenni az önrészt.

Vissza