HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Történelmi lecke...

2016. szeptember 23. (péntek) 07:15
(Jeney Edit jegyzete) Nekünk, magyaroknak bőven van történelmi tapasztalatunk arról, hogy milyen fájdalmas és összetörő, megroppantó következményekkel járhat egy demográfiai lejtmenetközben történő, illetve ezt követő, nagyarányú gazdasági migráció.

Elő kellene hívnunk ezt a nép-emlékezetünkből és aktív tudássá kellene konvertálnunk, hogy a következtetéseket is le tudjuk belőle vonni.Abban úgy nagyjából megegyeznek a történészek, hogy a Magyar Királyságban eleve sokféle nép lelt valódi otthonra. Okos befogadó képességünket és nagy asszimilációs erőnket bizonyítja, hogy horvátok, szerbek, kunok stb. váltak benne magyar nemesekké. A tatárjárást, az első iszlámtámadást, még kibírtuk. A nagy magyarságvesztést követően még meg tudtunk erősödni, az ország lélekszáma a 15-16. század fordulójára elérte a 4 milliót, lakóinak 80 százaléka magyar volt. (Összehasonlításképpen: Anglia és Wales össznépessége ebben az időszakban 2 millió volt.) S ekkor jött a második muzulmán támadás, a török! Európa és a kereszténység védő bástyája lettünk, s ennek árát nem Nyugat, hanem mi fizettük meg. A török után, kihasználva, hogy „elhulltanak legjobbjaink a hosszú harc alatt” a Habsburgok ültek a nyakunkra, s mindebbe majdnem belehaltunk: a magyarok száma másfél millióra csökkent a Kárpát-medencében. Az így keletkezett demográfiai vákuum szinte szívó hatással volt más népekre. (Tulajdonképpen ez történik ma Európa szerte, csak azzal a „kis” különbséggel, hogy akkor a magyarok élet-halál harca és rabláncra fűzése okozta a népesség megcsappanását, ma pedig az, hogy kontinensünk őshonos népei nem gondoskodnak az utánpótlásukról, magyarán nincs elég gyermekük, elfelejtik múltjukat, s nem törődnek jövőjükkel.) S jött az utánpótlás keletről, nyugatról, északról és délről… Volt ebben gazdasági érdek – hisz pl. a földet meg kellett művelni – és politikai célzat egyaránt. Jöttek a migránsok maguktól és a helyi (földesurak), illetve (nem magyar!) központi hatalom hívószavára is. A Habsburgok gazdasági, etnikai és vallási szempontokat előtérbe helyező, gyakorlatilag gyarmatosító letelepítési politikáját jól szemlélteti, hogy bizonyos területeken, pl. a Bánságban, nem is engedtek magyarokat letelepedni! Nem csoda hát, hogy a törökökkel vívott háború utáni migráció tovább csökkentette (mintegy 31 százalékra!) a magyarság arányszámát saját hazájában. Majd fokozatosan javultak ezek a százalékok, a kiegyezéskor az ország lakosainak mintegy 45, 1910-ben 54,5 százaléka vallotta magát magyarnak.

Azt is érdemes viszont tudnunk, hogy Európa teli volt soknemzetiségű állammal. Franciaországban például a 19. század elején – miközben ott 1789 óta üldözték a kisebbségeket, az 1960-as évekig még megverték azokat a gyerekeket, akik szünetben az iskolában bretonul mertek szólni egymáshoz – a lakosoknak csak 42 százaléka volt francia. S ez épp úgy, mint az a tény, hogy a románok a 17,2 százalékos saját nemzethez tartozó lakosságaránnyal 1878-ban megkapott Észak-Dobrudzsát alig két évtized alatt 90 százalékos többségű román területté „gyúrták”, azt igazolja, hogy a magyarok nemigen jártak elől ekkor sem az erőszakos asszimilációban…

Azt nem mondhatjuk, hogy minden esetben egy trianonihoz mérhető kulturális, vagy szószerinti országvesztéshez járulhatnak hozzá a jelentős etnikai különbségek. De ha az adott népcsoportot – többek közt hódítási törekvései, a hatalmas kulturális, vallási különbségek, illetve a „gazdanép” gyengesége miatt – nem tudják, vagy nem akarják integrálni, akkor jobb, ha nem kapnak meghívást, ha nem tessékelik be őket a határainkon belülre.

Vissza