HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Határmenti lehetőségekről egyeztettek

2016. szeptember 29. (csütörtök) 16:56
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a Közös Titkárság az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében csütörtökön információs napot rendezett a Megyeházán.

„A partnerséget építünk kifejezés számunkra több, mint egy szlogen, megvalósítandó cél”- jelentette ki köszöntőjében Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke. Ennek megértéséhez elég a térképre nézni. A megyei önkormányzat sokoldalú együttműködésre törekszik a szomszédos felvidéki területekkel. Kassa megyével a hagyományos intézményi, kulturális, sport kapcsolatokon túl megcélozták a közös gazdasági, infrastrukturális fejlesztéseket is. A kapcsolódási pontokat keresik. A felvidéki megyével közösen létrehozott Via Carpatia EGTC elsődleges feladata a Baltikumtól a Balkánig futó tranzitútvonal  kiépítésének az elősegítése, amely az érintett települések számára óriási gazdasági lehetőségeket rejt(ene) magában.

[0_960] skhu.jpg

A 2007-13 között a HU-SK keretében megvalósított együttműködés érzékeltetésére a közgyűlés elnöke elmondta, hogy 27,4 millió euró jött megyénkben a magyar-szlovák közös programokra. A projektek megvalósításában 128 helyi partner vett részt. Az új, 2014-20 közötti időszakra vonatkozó pályázati kiírások júliusban megjelentek. Török Dezső szorgalmazta, hogy minél többen pályázzanak, illetve az információs nap adta lehetőségekkel élve tájékozódjanak. „Csak közösen, együtt léphetünk előre a határmenti együttműködésben. Az önök sikere a mi sikerünk is!” – biztatta a résztvevőket.

[1_960] IMG_3233.JPG

Ezt követően Veres Csilla, a  határmenti együttműködés program titkárságvezetője tartott részletes ismertetést a programról, a rendelkezésre álló forrásokról, illetve a pályázati célokról. Elismerően szólt arról, hogy az előző finanszírozási ciklusban a szlovák-magyar határmenti megyék Borsod-Abaúj-Zemplén vitte el a legtöbb pénzt. A finanszírozással kapcsolatban ismertette a támogatásokkal kapcsolatos tudnivalókat, a későbbi problémákat megelőzendő elmagyarázta, hogy mit értenek jogosult költségen.

[2_960] IMG_3242.JPG

Ezt követően Holop Szilveszter segítségével sorról sorra átvették hogyan kell kitölteni a pályázati dokumentációt.  Konzultációval zárult az információs nap.

Vissza