HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A forradalom emlékére

2016. október 21. (péntek) 11:39
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete által szervezett kiállítás nyílt pénteken délelőtt a Megyeházán. Az ünnepi rendezvény keretében Török Dezső, a közgyűlés elnöke emlékplaketteket adott át.

Orosz Margit költő szavalatát követően Török Dezső nyitotta meg  az  „Emlékezzünk... (1956-2016)” című kiállítást.

[0_960] plakett1.JPG

Bibó István 56’-os államminisztert idézve emlékeztetett rá, hogy a forradalom nem egyes társadalmi csoportok, hanem az egész magyar nép megmozdulása volt.  A szovjet hadsereggel visszatérő kommunisták ezért az egész népen álltak bosszút. A kiállítás képein is látható, hogy az áldozatok többsége egyszerű munkásember volt.  Megyénkből is sok száz embert ítéltek el a megtorlás során. Az áldozatok piros véréből született újjá 1989-90-ben a magyar demokrácia. 

Török Dezső  ’56-os emlékplakettet adományozott: Juhász Gábornak,  Kovács Lehelnek, Nagy Lajosnak, Svidró Emilnek, Ujvári Péternek, Horváth Jánosnak, Csorba Istvánnak, továbbá posztumusz: Janik Gyulának,  Orosz Tibornak, Rady Pálnak, Szabó Istvánnak, Tóth Bélának.   

[1_960] plakett0.JPG

Az ünnepség Orosz Margit szavalatával zárult.  Ezt követően kötetlen beszélgetés közben megtekintették a vendégek a tárlatot.

Vissza