HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

„2017 a megyei fejlesztés éve lesz!”

2017. január 19. (csütörtök) 14:33
 
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében az elmúlt évben 17 kiírásban 77 milliárd forintot hirdettek meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, amelyre 120 milliárd forint értékben pályáztak. Az idén további 15,7 milliárd forint, valamint a tavalyi keretből megmaradó összegeket hirdetik meg – jelentette be a Megyeházán tartott hagyományos évindító sajtóreggelin Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

A színvonalas szakmai munkát a hatékony gazdálkodás és a  pályázatokon nyert kiegészítő források alapozták meg, amelyek közül a fontosabbakat fel is sorolta Török Dezső. A költségvetési bevételek 2016-ban az előző évi teljesítésekhez képest 11 százalékkal emelkedtek, ezzel szemben a költségvetési kiadások 40 százalékkal csökkentek. Ennek eredményeként a 2017-es évet komoly megtakarítással indítja az önkormányzat.

A tevékenységük középpontjában  továbbra is a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) fog állni. „2016 a pályázatok éve volt”- jelentette ki a közgyűlés elnöke- „2017 a megyei fejlesztés éve lesz.”   A részletezés keretében elmondta a cikk elején említett adatokat. Szólt a megyei foglalkoztatási paktumról. Az ernyőszervezet irodája már megkezdte működését, az előkészítés a végéhez közeledik és rövidesen kezdődhet a 2,3 millió forint felhasználása. A megye, Miskolc és a helyi  paktumok szintje összesen mintegy 10,6 milliárd forint forrást jelent és a tervek szerint 7500 embert érint. Cél az elsődleges munkaerőpiacra történő elhelyezkedés.

[0_960] kulcs.JPG

Miskolc belvárosában található a Megyeháza patinás épülete, amely a megyei önkormányzatnak és a kormányhivatalnak ad otthont. Egy pályázati lehetőséggel élve szeretnének felújítani a régi szárnyat.

A „humán kapacitásfejlesztésekről” is szólt a közgyűlés elnöke, amelyekről ősszel várható döntés. Felhívta a figyelmet az Megyeházán működő Europe Direct Információs Központra, mint információs bázisra. Török Dezső megerősítette, hogy a megyei önkormányzat kiemelt jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek. Megkezdték a megyei környezetvédelmi program kidolgozását.

A nemzetközi kapcsolatokat jól hasznosítja az önkormányzat. Kassa megyével kiemelten jó a viszony. A Via Carpatia társulás keretében az idén is ki szeretnék használni a pályázati lehetőségeket, illetve továbbra is szorgalmazzák a Baltikumot a Balkánnal összekötő Via Carpatia észak-déli közlekedési folyosó megvalósítását. A lengyelekkel kiegészülve lobbiznak érte. Két éve már rendeztek a kassai és hargitai partnerekkel egy nemzetközi gazdasági találkozót, amelyet az idén szeretnének folytatni. Az AREV és EUROCOAL nemzetközi szervezetekben és határmenti együttműködésekben is aktív partner a megyei önkormányzat.

„Közismert tény, hogy megyénkben jelentős a hátrányos helyzetű lakosság aránya” – váltott témát az elnök. A felzárkóztatás érdekében életre hívott pilot programban (Roma platform) Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg mellett Borsod-Abaúj-Zemplén is részt vesz.

[1_960] kulcs2.JPG

Zárásként a megyei közgyűlésről szólt Török Dezső. A munkaterv szerint az idén 6 közgyűlést tartanak, valamint a hagyományokat folytatva március 15-én augusztus 20-án és október 23-án kihelyezett ünnepi közgyűlést rendeznek egy-egy településsel közösen. A térségi összetartozást erősítendő június közepén megrendezik a III. Megyenapot. A helyszínek még egyeztetés alatt állnak.

Ezt követően Bánné dr. Gál Boglárka, a közgyűlés alelnöke ismertette a felügyelete alatt álló szakterületekkel, a szénbányászattal és az értéktárral kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.  Emlékeztetett a két éve elkészült magyar energetikai stratégiára, amelyben mint stratégiai tartalék szerepel a szén. 2016-17-ben 350 millió forint áll rendelkezésre az ásványvagyon kutatásra, ezen belül kiemelten kezelik a szént. Alap dokumentumok készülnek. A munkából kiveszi a részét a szénbányászati klaszter is. A szakképzésről szólva az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy Ózdon egy bányaművelő osztály indítását tervezik.  „A hosszú távú cél, hogy újraéledjen a szénbányászat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” –jelentette ki Bánné dr. Gál Boglárka.

Másik szakterületéről, a megyei értéktárról is szólt az alelnök.  Elmondta, hogy szépen gyarapodik, mintegy 150 érték található benne. Emlékeztetett rá, hogy a megyenapon nyolc kategóriában adták át a Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíjat.” A Magyarságunk értékei országos vetélkedőnek pedig  február 20-án, a Megyeházán lesz a megyei döntője. A jövőt illetően Bánné dr. Gál Boglárka kijelentette, hogy az elsődleges cél a megkezdett munka folytatása, amihez az eddig elért eredmények stabil alapot biztosítanak.

Dr. Kovács János, megyei főjegyző, mint a hivatal vezetője kijelentette, hogy az elnök és az alelnök által elmondottakkal kapcsolatos előkészítés és végrehajtás során számíthatnak a hivatal munkájára. Megemlítette, hogy a nyilvánosság előtt kevésbé ismert, de az időközi választásokkal kapcsolatos szervezési feladatokat is el kell látniuk. Az alkalmat megragadva bejelentette, hogy polgármester választás lesz február 5.-én Nagykinizsen, április 9-én pedig Tardonán tartanak polgármester és képviselő-testületi választást. A nagy számok törvénye alapján a  ciklusban több időközi választás is lesz még.

[2_960] kulcs1.JPG

A közgyűlés a megye politikai keresztmetszetét adó szervezet, amely megfogalmazza a vidék, a megye üzenetét. Ennek továbbításával, ismertetésével kapcsolatban kérte a sajtó segítségét, egyben megköszönte az eddigi érdeklődést, korrekt tájékoztatást.

Vissza