HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Egyre több a turista

2017. augusztus 9. (szerda) 11:24
 
Tovább folytatódik a turizmus dinamikus növekedése az év hátralévő részében, a nyári főszezon pedig az eddiginél is jobb eredményeket hozhat az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 15,6, a belföldi vendégeké 8,8 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. A szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál dinamikusabban nőttek: az összes bruttó árbevétel 22,1 százalékkal, a szállásdíjbevétel 23,9 százalékkal emelkedett.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a növekedés dinamikus volt mind júniusban, mind az első fél évben. A szektor bevételeinek és a szállásdíj-bevételeknek a növekedése egyaránt meghaladta a 20 százalékot, ami kiemelkedően magas. Ez azt mutatja, hogy a szálláshelyeken többet költő turisták máshol is többet költenek. A bevételek növekedése 2010-hez képest 216 százalékos - mutatott rá. Az idegenforgalom minden mutatója emelkedett, az adatok közül kiemelte az egy kiadható szobára jutó bevételt (REVPAR), ami 24 százalékkal nőtt, a szobakihasználtság pedig 64 százalékos volt júniusban.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az eddigi évek alapján júniusban a belföldi vendégek száma meghaladta a külföldiekét, de idén mind a belföldi, mind a külföldi turisták számában kétszámjegyű volt a növekedés, minden turisztikai régióban nőtt a vendégforgalom.

A főbb küldőpiacok közül a legnagyobb, közel 30 százalékos növekedés Lengyelországból volt, ezt követte Románia 28, Németország 27,5 és Ausztria 27 százalékkal. Kitért arra is, hogy ezekben az adatokban még nincs benne a főszezon, a vizes világbajnokság sem. Mindezek alapján az augusztusi eredmények még jobbak lehetnek - fűzte hozzá.

[0_960] lilla.jpgLillafüred is népszerű hely (Fotó archív, illusztráció)

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szintén kiemelte: az ágazat dinamikus bővülése azért is jelentős, mert a súlya a GDP-ben meghaladja az 5,5 százalékot, ami az OECD országok között az egyik legmagasabb arány. Az első fél év alapján az ágazat jól teljesít, a kétszámjegyű növekedés nagyon kedvező, élénkül a külföldi és a belföldi turizmus egyaránt. Átlag felettinek nevezte a külföldi vendégéjszakák növekedését. Dinamikusabban nőtt a vendégéjszakák száma, mint a vendégek száma, ami azt mutatja, hogy több vendég érkezik, és hosszabb ideig maradnak - mutatott rá. Folyamatosan nő a szobakihasználtság, ami a tavalyi évinél már 10 százalékkal magasabb, 55 százalékos volt január-júniusban - sorolta.

Kitért arra is, hogy az első féléves adatok még nem tartalmazzák a nyári főszezon eredményét, amiben a fesztiválok, a vizes vb, vagy a Forma-1-es Magyar Nagydíj is benne lesz, ezért a számok az eddiginél még jobbak lesznek.

(MTI)

Vissza