HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Európai migrációs stratégia: A Bizottság beszámol az elért eredményekről

2017. szeptember 15. (péntek) 12:07
A Bizottság négy eredményjelentésben ismerteti azokat az intézkedéseket, melyekre az európai migrációs stratégia megvalósításának keretében került sor a migráció hatékonyabb kezelése és az EU külső határainak jobb védelme érdekében.

A jelentésekben a Bizottság beszámol az uniós áthelyezési és áttelepítési rendszer működtetése kapcsán tapasztalható előrehaladásról, az Európai Határ- és Parti Őrség kiépítéséről és az EU–Törökország nyilatkozat végrehajtásáról, valamint a migrációs partnerségi keret alapján megvalósuló együttműködés terén és a közép-mediterrán útvonal térségében elért eredményekről. A Bizottság az irreguláris migrációs áramlások kezelése, az Unió külső határainak védelme és a leginkább érintett tagállamok támogatása terén elért jó eredmények megőrzését szorgalmazza, és az előrehaladás felgyorsítására hívja fel a feleket.

A Bizottság üdvözli az Európai Bíróság mai ítéletét, amelyben a Bíróság megerősítette az áthelyezésről szóló második tanácsi határozat érvényességét, és elutasította Magyarország és Szlovákia keresetét. Az áthelyezési mechanizmus működik és eredményes: már 27 695 személy áthelyezésére került sor. Rendkívül fontos, hogy a tagállamok a lehető leggyorsabban áthelyezzék az erre jogosult összes személyt Olaszországból és Görögországból. A tagállamok áthelyezésre vonatkozó jogi kötelezettsége szeptemberben nem szűnik meg. Az áthelyezésről szóló tanácsi határozatok a 2017. szeptember 26-ig Görögországba vagy Olaszországba érkező valamennyi arra jogosult személyre alkalmazandók. Az arra jogosult kérelmezők áthelyezésére tehát e dátum után is sort kell keríteni. Következésképpen alapvetően fontos, hogy minden tagállam, különösen Lengyelország, Magyarország és a Cseh Köztársaság, valamint az áthelyezési kvótáikat még nem teljeskörűen teljesítő tagállamok fokozzák erőfeszítéseiket az összes arra jogosult kérelmező áthelyezésére.

Az EU–Törökország nyilatkozat továbbra is alacsony szinten tartja a Görögországba érkező irreguláris migránsok számát, és már csaknem 10 000 szíriai EU-ba való áttelepítését tette lehetővé. A két uniós szintű áttelepítési program keretében azok indulása óta összesen 22 518 személyt telepítettek át harmadik országokból. Az Európai Határ- és Parti Őrség eszköztára már bevethető, de a tagállamoknak nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük, hogy teljes mértékben élni tudjanak az ügynökség kibővített visszaküldési mandátumában rejlő előnyökkel.

A migrációs partnerségi keretről ma közzétett eredményjelentésből kiderül, hogy már éreztetik a hatásukat azok az intézkedések, amelyeket azért léptetett életbe az EU, hogy javuljon a közép-mediterrán útvonal mentén végbemenő migráció afrikai partnerországokkal közösen történő kezelése. Jóval kevesebb migráns kelt át a Földközi-tenger középső részén, és az átkelés során sokkal kevesebben vesztették életüket. A Nemzetközi Migrációs Szervezet és az EU segítségének köszönhetően több mint 11 000 migráns tért vissza önkéntesen Líbiából és Nigerből a származási országába. A 2016-ban a migrációs partnerségi keret létrejöttével megkezdett munka folytatásaként az EU és az uniós tagállamok fokozták erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy – az európai értékeknek érvényt szerezve és az emberi jogok iránti tiszteletet biztosítva – életeket mentsenek, ellehetetlenítsék az embercsempészek és az emberkereskedők üzletszerű tevékenységét, megszüntessék a kiváltó okokat, és partnerként működjenek együtt a származási és a tranzitországokkal.

A teljes magyar nyelvű sajtóközlemény itt olvasható, a migrációs partnerségi keretről szóló angol nyelvű sajtóközlemény pedig itt.

További információk (angolul)

Vissza