HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Ismertette terveit az egyetem régi-új rektora

2017. október 5. (csütörtök) 00:04
 
Második ciklusát kezdte meg a Miskolci Egyetem rektoraként prof. Dr. Torma András, augusztus 15-ével. Ebből az alkalomból október 4-én sajtóreggelire hívta az újságírókat Miskolcon, a Zenepalota Bartók termébe.

A sajtótájékoztatón prof. Dr. Torma András ismertette terveit és bemutatta az új rektori vezetést. Elöljáróban elmondta, hogy a Miskolci Egyetem helyzete erkölcsi és anyagi szempontból is biztonságos. Ötszáz külföldi diák tanul majd itt 2020-ig, a jelenlegi létszámuk 300. Ez biztos bevételt, stabilitást jelent az intézmény számára – mondta a rektor.

[3_960] IMG_8755.JPG

Dr. Torma András

Kiemelte: „Állami felsőoktatási intézményként költségvetésünk fele biztosított, a másik részét magunknak kell kitermelnünk kutatói tevékenységből, mert nem csupán diplomakiadó hely vagyunk. A kihívás számunkra nem probléma, hanem lehetőség. Hét év alatt 15 milliárd forintot sikerült elnyernünk különféle pályázati forrásokból. Napjainkban már 18 milliárdnál tartunk. Hét karunkon, 100 szakon tanulnak hallgatóink, a Miskolci Egyetem a béke szigete. Mindez annak ellenére is igaz, hogy egy demográfiai mélypont felé közelítő állapotban van az ország. A 150 ezer érettségizős létszám mostanára lecsökkent 95 ezerre, így a tehetséges jelentkezők száma sem növekedhet. A következetes és kitartó munkának köszönhetően azonban folyamatosan növekszik egyetemünk elismertsége, vonzereje. A hallgatói kiválóság terén a 44 intézmény között az első harmadban foglalunk helyet. Az oktatói kiválóság kategóriájában is előre léptünk az elmúlt  négy évben. 2016-ban például 3 egyetemi professzorunk lett a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az is egy beszédes számsor, hogy amíg korábban az egyetemi oktatóink 60 százaléka rendelkezett tudományos fokozattal, 2 éve ez 66 százalékra emelkedett, jelenleg pedig 70 százalékos ez az arány.”

[4_960] IMG_8933.JPG

Dr. Kékesi Tamás

A rektori megbízatás kezdetével új rektor-helyettesi kinevezéseket is átadtak, amik új feladatkörökkel is járnak: oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektor-helyettes lett Dr. habil Jakab Nóra, intézményfejlesztési és kapcsolati ügyekért felelős rektor-helyettesként segíti a rektor munkáját Prof. Dr. Czap László. A tudományos és nemzetközi rektor-helyettesi feladatokat továbbra is Prof. Dr. Kékesi Tamás látja el, és hivatalában maradt Dr. Szakály Dezső, a Szenátus titkára is. A rektor mindennapi hivatali teendőihez járul hozzá munkjával a Rektori Hivatal új vezetője, Szűcsné dr. Kovács Judit.

[5_960] IMG_9015.JPG

Szilágyi Zsolt

A Miskolci Egyetem rektora az elkövetkező időszakban erősíteni szeretné az egyetem beiskolázási stratégiáját, a középiskolákkal való együttműködést, ezért ez év szeptemberétől új szervezeti egység, a Beiskolázási Központ, kezdte meg működését. Az új stratégiáról, a központ terveiről számolt be a szervezet igazgatója, Szilágyi Zsolt.

[2_960] IMG_8949.JPG

A fotón balról-jobbra: Dr. Czékmann Zsolt, Prof. Dr. Czap László, Dr. habil Jakab Nóra, prof. Dr. Torma András, Szűcsné dr. Kovács Judit, Prof. Dr. Kékesi Tamás, Szilágyi Zsolt 

Az egyetem 2007 óta  működő szervezete, a Felnőttképzési Regionális Központ a karok oktatási és kutatási kapacitását köti össze az egyéni és vállalati, illetve közszféra képzési igényeivel. A szervezet élére Dr. Czékmann Zsoltot nevezte ki a rektor.

 

fotók: Varga Tamás (Kulcs Magazin)

Vissza