HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Zöldövezet díjat kapott a miskolci Görömbölyi Sportpályáért Alapítvány a MOL-tól

2017. október 5. (csütörtök) 19:46
 
A miskolci Görömbölyi Sportpályáért Alapítvány kapta a MOL Zöldövezeti díját a település zöld területének megújítása kategóriában.

A MOL közösségi zöldterületek felújítását célzó programjában eddig több mint 300 közösség vett részt és együttes erővel 1,7 millió négyzetméternyi területet újítottak meg, amelyhez a vállalat mintegy 150 millió forinttal járult hozzá az elmúlt években. A MOL Zöldövezet program idén is folytatódik, a közös zöldterületek felújítására október 20-ig lehet újra pályázni.

A MOL 2006-ban indította útjára Magyarországon egyedülálló programját, amelynek keretében civil szervezetek és társasházak kaphatnak támogatást ahhoz, hogy együtt újítsák fel közös zöldterületeiket. A legjobban sikerült munkákat Zöldövezet díjjal is jutalmazzák, így nyerhetett idén a Görömbölyi Sportpályáért Alapítvány a település zöld területének megújítása kategóriában. A díjjal 500 ezer forint pénzjutalom jár, melyet a közösség a zöldterület további fejlesztésére fordíthat.

 A Görömbölyi Sportpályáért Alapítvány Miskolc külvárosában a sportpálya környezetének felújítását, a tér élhetőbbé tételét tűzte ki célul. A 3.100 m2-es területre 130 önkéntes segítségével 290 őshonos cserjét és 13 fát ültettek. Az út melletti újrahasznosított gumikerekekből kialakított virágágyásokba évelő virágok kerültek, ezen kívül szalonnasütő és padok is várják a pihenni vágyókat. Az elhanyagolt, omladozó tűzfal pedig új köntöst kapott egy színes festmény formájában.

[1_960] IMG_1462_2.jpg

 „Az elmúlt évek tapasztalatai alapján világosan látszik számunkra, hogy nincs környezetvédelem közösségek nélkül. Közös értékeinket csak akkor tudjuk megóvni, ha mindannyian tevékeny részesei vagyunk a megoldásnak. A Zöldövezet ma már messze több mint egy környezetvédelmi program, a közösségépítő cél legalább akkora súllyal esik latba a program fejlesztésénél és a pályázatok elbírálásánál, mint a kifejezetten a környezet védelmét szolgáló megoldások megtalálása. Ezért a programnak kettős célja van: a zöld felületek létrehozása és a közösségi összefogás támogatása” – mondta Kelenvölgyi Ágnes, a MOL-csoport szponzorációs vezetője. Hozzátette: A MOL számára fontos a Borsodi régió, hiszen ebben a térségben tevékenykedik a vállalat egyik zászlóshajója, a MOL Petrolkémia. Magyarország egyik legnagyobb vegyipari szereplőjeként a MOL Petrolkémia kiemelten segíti a regionális kezdeményezéseket, amit jól bizonyít, hogy mintegy 30 település számíthat a vállalatra a Dél-borsodi Régióért Alapítványának adományain keresztül. A MOL Petrolkémia 2000 óta minden évben meghirdeti „A hátrányos helyzetű – jó tanuló” pályázatát, amely 40 gyermeknek biztosít ösztöndíjat a tanévre, valamint lehetővé teszi, hogy 45 iskola és óvoda kapjon higiéniás termékeket és felszereléseket. A megye településeinek falunapjait is rendszeresen támogatja a vállalat, hozzájárulva a minél színvonalasabb programok bemutatására a régióban élők számára.

  A közösségépítő környezetvédelmi program folytatódik, az új pályázatokat szeptember 1-jétől október 20-ig lehet beadni, a megvalósítási év a következő tavaszi/nyári időszak. A díjat azok nyerhetik el, akik az elgondolásaikat legjobban, leginkább környezetbarát módon megvalósítva és a legtöbb helyi erőt és forrást bevonva a legszebb zöldterületet hozzák létre.

 A MOL Zöldövezet Programról

A MOL környezetvédelmi programja több mint 10 éve segíti a helyi civil kezdeményezéseket abban, hogy környezetüket szebbé és zöldebbé alakítsák a helyi lakosság bevonásával, közösségi akció keretében. A programnak köszönhetően eddig több mint 150 millió forintnyi támogatásban részesültek a nyertes pályázók. 2017-ig a MOL Zöldövezet Program keretében több mint 100 ezer fa, virág és cserje települt 1,7 millió négyzetméter területen. A közösségek az összegből azonban nem csak őshonos növényeket, hanem kerti eszközöket és a megvalósításhoz szükséges alapanyagokat is vásárolhatnak. A pályázatokat idén ismét három kategóriában várják: közösségi kertek létesítése, társasházi belső udvarok megújítása, illetve települések zöld területeinek megújítása.

További információ: http://molzoldovezet.hu/sikertortenetek

Vissza