HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Tanulmányúton Moldvában

2017. október 11. (szerda) 11:38
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat két munkatársa tanulmányúton járt október 2-5. közt moldvai Jászvásárban (Iasi) a Empowering Horizon 2020 keretében.

A nemzetközi projektben több EU régió vesz részt. Borsod-Abaúj-Zemplénből a megyei fejlesztési ügynökség (Bora ’94 Kft.) koordinálja a feladatokat. A megyei önkormányzat munkatársai meghívást kaptak a romániai szakmai útra, amely keretében a megújuló energiaforrások felhasználásának a helyi jó gyakorlatait ismerték meg. Az első nap Jászvásáron kerekasztal beszélgetések keretében tekintették át a helyi példákat. A megbeszélésen részt vettek a regionális hatóságok képviselői, akik ismertették a jogszabályi hátteret és a gyakorlatot, valamint a felmerülő problémákat, valamint egyeztettek a területi tervezés gyakorlatáról a klímapolitika szempontjából.

A második nap a projekt résztvevői Románvásárban (Roman) tekintették meg a Moldova folyón felépített vízierőművet, valamint egy sporttelepet, ahol napelemmel termeltek villamos áramot és a geotermikus energiát fűtésre hasznosították. Felkeresték a városi könyvtárat, amely épületét a közelmúltban újították fel energetikai szempontból, például padlófűtést kapott a könyvtár.

[0_960] romanvasar.jpg

A polgármesteri hivatalban a helyi vezetőkkel folytattak eszmecserét a megyei önkormányzat megvalósítás alatt álló, a TOP keretéből finanszírozott SECAP projekt tapasztalatairól, ami azért lényeges mivel a román partner ezt már megvalósította. Megbeszélték, hogy hol mi okoz problémát a megvalósítás során.  A tanácskozáson részt vett Lucián Ovidiu Micu, Románvásár polgármestere is.

Vissza