HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Elindult a Borkincstár Program

2017. november 8. (szerda) 09:51
 
A Nemzeti Borkincstár Program keretében az állami tulajdonban lévő muzeális borok állapotának megóvásáról határozatban rendelkezett a Kormány.

Ennek tartalma szerint egyetért azoknak a tolcsvai ingatlanoknak a felújításával, amelyek feltétlenül szükségesek a muzeális borok érték- és állagmegóvásához. Borkincstár Program beindulásáról Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Kiss Eliza kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos tartott sajtótájékoztatót kedden délután a tokaj-hegyaljai település a Szirmay-Waldbott-kastélyában.

[2_960] 3.jpg

A miniszter emlékeztetett, hogy Tolcsva muzeális borokat tartalmazó pincéjében 1860-tól őriznek borokat, mintegy háromszázkilencven-ezer palack aszút és borkülönlegességet rejtenek a földalatti ágak, amelyeknek állapota nagyon megromlott az idők folyamán. A Kormány mintegy másfél milliárd forintot szán a tárolás feltételeinek javítására, a borok szakmai vizsgálatára, kezelésére.Kiss Eliza a részletekről is beszélt, mint azt megjegyezte, a világon egyedülálló borkincs méltó elhelyezéséhez nélkülözhetetlen - egyebek mellett - az infrastrukturális fejlesztés, a borok érték- és állagmegóvását szolgáló műszeres eredetvizsgálat, a kutatási célú adatbázis létrehozása, az idegenforgalmat is fellendítő borbemutathatóság lehetőségeinek előkészítése.

[1_960] 2.jpg

A sajtótájékoztatón látható volt az a palack, amelybe Ötputtonyos Tokaji Aszút töltöttek tavaly –, emlékezve a hősökre az 1956-s forradalom hatvanadik évfordulója kapcsán.

Vissza