HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

A megye TOP cégeit ünnepelték

2017. november 22. (szerda) 07:16
 
A hagyományt folytatva a BOKIK, a NAV megyei igazgatósága és az Észak-Magyarország napilap együttműködésében az idén is elkészült megyénk 100 legjelentősebb cégét bemutató kiadvány, amelyet kedd délután a Palotaszállóban mutattak be.

Az esemény rangját jelzi, hogy számos cégvezető  mellett részt vett a rendezvényen  dr. Szeleczki Zsuzsanna Judit és dr. Szinay Attila helyettes államtitkárok, Csöbör Katalin és Riz Gábor országgyűlési képviselők, valamint Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke.

A vendégeket Dudás Tiborné, a BOKIK titkára üdvözölte, majd Demeter Ervin, megyei kormánymegbízott mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy megyénk gazdasága a 2009-es mélyponthoz viszonyítva jelentős, az országos átlagot meghaladó ütemű fejlődést ért el. Az egy főre jutód GDP tekintetében is sikerült előre mozdulni, bővült a foglalkoztatottság. Örömteli, hogy erősödik az elsődleges munkaerőpiac.   A TOP 100-ból 22 cég partnere a hivatalnak, s arra törekednek, hogy minél jobban segítsék őket.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke beszédében örömmel nyugtázta, hogy „Borsod-Abaúj-Zemplén megye felzárkózóban van. Növekedik a gazdasági teljesítmény, az időszakos hullámzást is figyelembe véve bővül a foglalkoztatottak száma. Hasonlóan fontos, hogy emelkedik a munkavállalók jövedelme” – sorolta az eredményeket. A munkaadókat emlékeztette rá, hogy „az elégedett munkavállaló jobb teljesítményt nyújt, ráadásul a minőségi munkaerő csak így tartható meg hosszú távon.”

[0_960] top1.jpg

Szólt az úgy nevezet TOP pénzekről is. „Mint közismert a 2014-2020 közötti programozási időszakban 93 milliárd forint forrás áll a rendelkezésünkre. A szakminisztérium összesítése alapján eddig 58 milliárd forint értékben született támogatói döntés.” A projektek megvalósítása megrendeléssel és megyénk vállalkozói klímájának javításával is segíti a gazdaságot. Beszéde zárásaként szólt a megyei foglalkoztatási paktumról, amely célja a munkanélküliség és a munkaerőhiány csökkentése.

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere leszögezte, hogy vannak eredmények, amelyekre alapozva lehet felépíteni a jövőt. Elismerően szólt a jelen lévő vállalkozókról, mint akik Miskolc és a megye GDP-jének jelentős részét megtermelik. Kiemelte a városban működő és az elmúlt időszakban fejlesztő cégeket, illetve megemlítette a már nevesített potenciális befektetőket. „Önök jó munkát végeztek, jó úton járnak”- ismerte el a nagyvállalkozók eredményeit.

 Ezt követően Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár tartott elemzést a magyar gazdaság versenyképességéről. Az elért eredményeket nemzetközi összehasonlításban értelmezte. A gondokról is szólt, amelyek egyben megoldandó feladatot is jelentenek. Az előrelépés zálogaként a humánerőforrás fejlesztését, az értékekkel jobb gazdálkodást, az innováció, a K+F erősítését nevezte meg. Véleménye szerint Magyarország akkor lép érdemben előre, ha költségverseny helyett a tudásversenyre helyezi a hangsúlyt, amely növeli a hozzáadott érték arányát. Emlékeztetett rá, hogy a gazdasági eredményeknek tükröződnie kell a társadalmi mutatókban is.

Ezt követően Weilendics Miklós NAV megyei igazgató, Bihall Tamás, a BOKIK elnöke tartott előadást, bemutattak egy sárospataki céget, majd átadták az idei TOP100 díjat, amelyet Tóth László, az Unió-COOP vezérigazgatója vehetett át. A konferencia zárásaként átadták  az érintett cégek képviselőinek a TOP100 kiadványokat.

Vissza