HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Elkötelezett magyar, büszke európai

2017. november 28. (kedd) 13:12
 
„A kohéziós szakpolitika célja, hogy Európa élhető térség legyen, munkahelyekkel” – jelentette ki Anton Schrag, az uniós adminisztráció hazánkkal foglalkozó egyik vezetője. A hét éves programozási időben a 350 milliárd eurós keretből 25 milliárd jut a 10 milliós Magyarországnak.

Számtalan az unióval és hazánk kapcsolatával összefüggő adatot, tényt ismertettek azzal a magyar újságíró delegációval, köztük a Kulcs Magazin képviselőjével, akik november 22-24. közt Brüsszelben jártak az Európai Bizottság látogatóközpontjában.

[0_960] DSCF3944.JPG

Visszatérve a számokhoz, a 40 milliós Lengyelországnak 70 milliárd jut. Lakosságarányosan Magyarország a legnagyobb nyertes. A pénz felhasználásának hatékonysága első sorban a tagországokon múlik.  A projekteket nekik kell kitalálniuk, előkészíteniük, az EU csak rábólint, illetve ellenőrzi a megvalósítást.  A támogatás maximuma az új tagállamoknál (mint például Magyarország) 85 százalék, a régieknél 50-75.  Elvárás a társfinanszírozás, mert az ingyen pénz esetében hajlamosak a pazarlásra… Ha csalást észlelnek az EU semmit se fizet, ez a tagállam felelőssége. A szabálytalanság esetében egyedi döntés alapján következik a korrekció. A cél, hogy a pénzeket ésszerűen használják fel.

[3_960] DSCF3880.JPG

Navracsics Tibor. az unió oktatási, kulturális, ifjúsági és sport ügyekkel foglalkozó magyar biztosa emlékeztetett arra, hogy kinevezésekor a területét sokan habkönnyűnek nevezték, aki valójában a közösség 29. kulturális minisztere (vagyis ez a feladat első sorban tagállami hatáskör). Partnerségre törekszik, koalíciót épít.  „Ami 2014 óta történt, arra nagyon büszke vagyok.” A portfólióját ismertetve elmondta, hogy számos területen most rakják le az alapokat.

Többek közt az Erasmus program lényeges kibővítésén, a középiskolai végzettségek közösségi elismerésén, az idegen nyelv oktatás erősítésén dolgoznak- ezen utóbbi Magyarország legnagyobb problémája a magyar nyelv egyedisége miatt, de a kormányzat tesz érte. Nagy várakozással tekint a kulturális örökség európai éve elé (2018).  A biztos konklúziója: elkötelezett magyar, büszke európai.

[2_960] DSCF3892.JPG

A Kulcs Magazin a képzett munkaerő nyugati irányú mobilitásával kapcsolatos kérdésére Navracsics Tibor  elmondta, hogy a regionális politikának fel kell vállalnia ezt a problémát, amely nem csak Kelet-Európáé, hanem  érinti a portugálokat, olaszokat, görögöket is.  A biztos szerint a határmenti együttműködés keretében, például sokat számítana, ha Északkelet-Magyarország – Kelet-Szlovákia – Dél-Lengyelország egy befektetési régiót képezne. A Miskolc- Kassa gyorsforgalmi út is ezt a célt szolgálja. Akkor lesz kétirányú a mobilitás, ha divatos hellyé válik Kelet-Európa.  Pozitív példaként a magyar gasztronómiát, borászatot említette.

Az unió biztonságpolitikai szóvivője kiemelte a megelőzés és a tagországok együttműködésének fontosságát, a közös adatbázisok működését. A külső határok védelmének nagy fontosságot tulajdonítanak , a migráció ellenőrzését– ugyanakkor az unió nem támogatja a falak, kerítések építését.

[1_960] DSCF3894.JPG

A delegáció részt vett Miguel Arias Canete klímapolitikai és energetikai biztos sajtótájékoztatóján, amelyen bejelentette, hogy „rescUE” (mentés) néven közösségi szintű választ akarnak adni a természeti csapások esetén történő közös védekezésre, például erdőtüzek, árvizek ellen.  Az elképzelésben szerepelnek tűzoltó repülőgépek is, de azt még nem tudta megmondani, hogy Brüsszelben, vagy hol fognak állomásozni. A vásárlás helyett a technikai eszközök bérlését preferálják.

A látogatás során az iparpolitikától az élelmiszerbiztonságig  számos témában ismertették a magyar újságírókkal az uniós álláspontot.

Vissza