HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Újabb sikeres évet zárt a megye

2017. december 3. (vasárnap) 09:52
 
„Működési, pénzügyi és pályázati szempontból rendkívül sikeres évet zárt a megyei önkormányzat” – fogott a 2017-es év értékelésébe Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

 Jelentős pénzmaradvánnyal zártuk a 2016-os esztendőt. Az idén is sikeresen pályáztunk projektek megvalósítására. A Belügyminisztérium támogatásával elkészült az új, középtávú megyei környezetvédelmi program, amelyet szeptemberi ülésén fogadott el a közgyűlés. A teljes költsége meghaladja a 13 millió forintot. [8_t] torok-dezso.jpgEgy nagyon fajsúlyos programról beszélünk, amelynek a társadalmasítása is megtörtént. Pályázati forrásból készítjük a megye klímastratégiáját. A munkaanyag már összeállt, a társadalmasítása folyamatban van. Az irányító hatóságnak már megküldtük véleményezésre (a teljes program költsége 30 millió forint).

KLÍMA AKCIÓTERV

A TOP keretében több mint 107 millió forintot nyertünk a megyében már meglévő Fenntartható Energia Akciótervek felülvizsgálatára Kazincbarcika, Tiszaújváros, Ózd és Sajószentpéter esetében, valamint a megyében működő 8 helyi akciócsoport (LEADER–HACS) részére Fenntartható Energia- és Klíma akciótervek készülnek. Ha ütemterv szerint haladunk, akkor 2018 nyarára Borsod-Abaúj-Zemplén lesz az első megye, amelynek egy éven belüli megújított környezetvédelmi programja, klímastratégiája és SEAP-SECAP-ja is lesz.

[6_960] klima.JPG

 Megszületett a támogatói döntés a megyei felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódó projekttel kapcsolatban, amely teljes költsége 74 millió forint.

 KÖZGYŰLÉSEK

– A közgyűlési ülések a munkaterv szerint zajlottak, a határozatképesség mindig biztosított volt (a lapzárta utáni, november végi ülés nélkül 5 rendes ülést, 2 rendkívülit és 3 ünnepi ülést tartott a testület, amelyeken 82 napirendi pontot tárgyaltak meg) – váltott témát a megyei közgyűlés elnöke.

[7_960] unnepi-kgy.jpg

– Az ünnepi közgyűléseink (március 15. Sajószentpéter, augusztus 20. Felsőzsolca, október 23. Sajóbábony) esetén folytattuk a kihelyezett ülések választási ciklusokon átívelő hagyományát. Azt tapasztaltuk, hogy jó szívvel fogadják a települési önkormányzatok a megyei önkormányzatot, ezért ezt a tevékenységünket a jövőben is igyekszünk fenntartani. A megyenapnak idén Putnok városa volt a házigazdája. A rendezvény lényege a megyei identitás erősítése. A visszajelzések alapján jó úton járunk, jövőre ezt is folytatjuk.

 TOP: MEGVALÓSÍTÁSI SZAKASZBAN

– Az idei év rendkívüli kihívások elé állította a közgyűlést a TOP megvalósítási szakasza során. Az elfogadott ITP alapján a megyei fejlesztéseket szem előtt tartva sikeres támogatási szerződéskötés történt közel száz településsel. A szakminisztérium összesítése alapján eddig 58 milliárd forint értékben született támogatói döntés.

[5_960] TOP.JPG

– A tervezési munkák felpörögtek és az első körös pályázatok látványterveit engedélyes tervekre kell cserélni. A tervezett költségvetéseket részletesre kell átalakítani. A második körös pályázatok esetében a területi szereplők már meghozták a támogatási javaslataikat és az irányító hatóságnál van a „labda”. A jelenlegi információk szerint 2018 februárjában várhatók a második körös támogatási szerződések.

NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK

– A nemzetközi kapcsolataink közül kiemelném Hargita megyét, amellyel szoros, testvéri viszont ápolunk. A Kárpátaljával tavaly kötött megállapodást igyekszünk tartalommal megtölteni. Kassa megyével – beleértve közös társulásunkat a Via Carpatia EGTC-t is- zökkenőmentes az együttműködés. 

[4_960] via-carpatia.JPG

 Szlovákiában a közelmúltban rendeztek megyei választásokat. Az új vezetéssel jó kapcsolat kialakítására törekszünk – zárta évértékelését Török Dezső

Vissza