HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
autó-motor-sport

Elhunyt Tábori László

2018. május 25. (péntek) 18:29
 
Nyolcvanhat éves korában, május 24-én, Los Angelesben elhunyt Tábori László, korábbi világcsúcstartó közép- és hosszútávfutó, aki legendás alakja volt az Iharos Sándor és Rózsavölgyi István nevével fémjelzett nagy generációnak.

A Kassán született, Abaújszántón és Martfűn nevelkedett Tábori László a melbourne-i olimpián negyedik lett 1500 és hatodik 5000 méteren, majd a játékok után nem tért haza Magyarországra, hanem Kaliforniában telepedett le. Ő volt a világon a harmadik, aki négy percen belül futott egy mérföldön. Iharos Sándorral, Rózsavölgyi Istvánnal, valamint Mikes Ferenccel együtt tagja volt annak a legendás váltónak, amely 4x1500 méteren sorozatban állított fel világcsúcsokat. Mestere, Iglói Mihály örökségét és keménységét tovább vitte edzőként is az Egyesült Államokban. A Los Angelesben élő Tábori az intervall edzésmódszer elemeit kiválóan alkalmazta maratonfutóknál is. Ezt igazolta a kétszeres maratoni világcsúcstartó Jacqueline Hansen, valamint Miki Gorman, aki megcsinálta azt a bravúrt, hogy a New York és a Boston Marathonon is nyerni tudott.

[0_960] Tábori László.jpg

Tábori Lászlót, az Egyesült Államokban 1971-ben az év futóedzőjének választották, 1979-ben a Runners World magazin neki ítélte a legjobb edző díjat. A Nemzetközi Fair Play Bizottságtól 2000-ben életműdíjat kapott. 2015-ben róla nevezték el az akkor átadott Miskolci Atlétikai Centrum Tábori László Futópályát.

Az egykori világcsúcstartó testvére Miskolcon élt, így gyakran kereste fel a borsodi megyeszékhelyet, ahol unokaöccse, a sokszoros magyar bajnok és válogatott közép-, hosszútávfutó, Szász László is gyászolja őt.

Vissza