HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Országjárást tart az Opera

2018. június 3. (vasárnap) 09:28
 
A Magyar Állami Operaház az ország legnagyobb nemzeti kulturális intézményeként küldetésének tekinti, hogy az opera üzenetét minél több magyarlakta településre eljuttassa. Ennek jegyében született meg tavaly novemberben a Magyar Opera200 című kiadvány, és hirdeti meg 2018/19-es, „Puccini Itáliája”-évadában a budapesti dalszínház „Operát az Operából!” elnevezésű turnéját.

A 2017-es Magyar Opera Napja alkalmából a Magyar Állami Operaház egyedülálló CD-gyűjteményt jelentetett meg, amely a hazai operakultúra 200 esztendejének remekeit fogja egybe. A kiadványt a hazai városi könyvtárakba és zenei intézményekbe juttatja el az Opera.

A díszdoboz 50+3 korongja 35 válogatott operaművet tartalmaz, melyek célja operairodalmunk bemutatásán túl azok ismertté, népszerűvé tétele, valamint a zenehallgató közönség ösztönzése azok rendszeres hallgatására, időről-időre történő elővételére. (A részletes címlistát a melléklet tartalmazza.)

A hiánypótló kiadvánnyal csaknem 1000 könyvtár és zenei intézmény gyűjteménye gazdagodik. A CD-boksz átadásának helyszíne ezért Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a II. Rákóczi Ferencz Megyei és Városi Könyvtár volt, ahol Kriza Ákos polgármester vette át jelképesen a Magyar Opera200-kiadványt.

A budapesti Operaház korszerűsítése lehetőséget biztosít arra, hogy a játszóhely kiváltásaként az Opera együttesei vidéki nagyvárosokban is bemutatkozhassanak. A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. partnerségében megvalósuló „Operát az Operából!”-sorozat jegyében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közönség október 14-én hallgathatja meg Puccini Turandot című operáját a Miskolci Nemzeti Színházban. A korszakos itáliai szerző utolsó, a gyönyörű, ám rideg kínai hercegnőről szóló operáját (amelynek talán leghíresebb áriája a „Nessun dorma” kezdetű) Lukács Gyöngyi, Róka István, Szvétek László, és Kriszta Kinga előadásában, a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara közreműködésével hallhatja a közönség.

Az előadásra a jegyek júniustól vásárolhatók a helyszínen és az Opera weboldalán (www.opera.hu).

Turnéját az Opera hasonló rendszerben az Erkel Színház 2021/22-es évadra tervezett átépítése során is meg kívánja ismételni.

Vissza