HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Megyénkkel ismerkedtek, barátkoztak

2018. június 18. (hétfő) 17:18
 
Mihajlo Rivisz, a Kárpátalja Megyei Tanács elnökének a vezetésével kárpátaljai delegáció ismerkedett a megyenaphoz kapcsolódóan Borsod-Abaúj-Zemplén értékeivel a múlt héten.

A Megyeháza Szemere termében pénteken Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a határon túli partner megye delegációját, Mihajlo Rivisz pedig megköszönte a baráti fogadtatást.  Ezt követően Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke, mint az értéktár bizottság elnöke részletes előadást tartott megyénk értékeiről. A tanácskozás második felében az együttműködés továbbfejlesztésének a lehetőségeiről, a turisztikai kapcsolatok fejlesztéséről egyeztettek a kerekasztal beszélgetés keretében a résztvevők.  A nap zárásaként miskolci városnézésen vettek részt, s a korábban ismertetett értékeket tekintették meg.

[0_960] karpataljai.jpg

Szombaton Mezőkövesden a IV. Megyenapon vett részt a delegáció, amely mellett megtekintették a Matyó Múzeumot a Zsóry fürdőt és természetesen részt vettek a megyenap rendezvényein. A megnyitón, a külföldi delegációk vezetői közt köszöntőt mondott Mihajlo Rivisz is.  Miközben folytatódott a színpadi program és a bemutatók a szomszédos általános iskolában borsodi és kárpátaljai települések, Sajóbábony Homokkal, Bükkábrány pedig Iloncával kötött együttműködési megállapodást. Török Dezső köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy 2016 februárjában erősítették meg a két megye közti együttműködést, amely egyik célja a partnertelepülési kapcsolatok erősítése. Ennek keretében tavaly decemberben írták alá Szirmabesenyő és Huszt megállapodását, amelyet most újabb kettő követ, s remélhetően később még több. Kárpátalja elnöke az elmondottakkal 100 százalékosan egyet értve szólt az ezer éves közös történelemről, a megállapodásokat pedig tégláknak nevezte, amelyekből felépítik a barátság házát.

Vasárnap ugyancsak Miskolccal ismerkedtek a vendégek, majd a hazaút során megtekintették Tarcalt, ahol felkeresték az Áldó Krisztus szobrot is, a program zárásaként pedig Tokaj belvárosát járták be, ahol az értéktárban szereplő értékeket tekintettek meg.

Vissza