HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Hasznos információk a TOP-ról

2018. június 20. (szerda) 17:01
 
„Költségnövekményre reális esélyt nem látok”- közölte Oláh Gábor a regionális fejlesztési programokért felelőst helyettes államtitkár a szerdán Miskolcon, a Megyeházán tartott TOP szakmai napon az éppen futó projektekkel kapcsolatban. Arra is felhívta a figyelmet, hogy jövő őszre jelentős előrehaladást kell minden projekttel kapcsolatban elérni, mert a lemaradóktól elköszönhetnek.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Szólt az elmúlt évek szervezési, előkészítési munkáiról, a labda azonban már a nyertesek térfelén pattog, a megvalósítási szakaszban jár. Az első körben meghirdetett forrásokból „visszahulló” források lekötése érdekében 5 kiírást újra nyitottak. „A célunk világos: szeretnénk, ha az utolsó centig sikerülnek a rendelkezésre álló forrásokat lehívni és felhasználni Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdaságának a fejlesztésére, a versenyképesség javítására, hogy közelebb kerüljünk az ország szerencsésebb feléhez, az uniós átlaghoz.” – jelentette ki a közgyűlés elnöke, aki az alkalmat megragadva megköszönte a Magyar Államkincstár és az irányító hatóság együttműködését.

[0_960] topnap.jpg

Zsolnai Gabriella, a Magyar Államkincstár megyei igazgatója köszöntőjében emlékeztetett, hogy a TOP pályázatokkal kapcsolatban közreműködői szervezetként vesznek részt az irányító hatóság és a pályázók közt. Megyei szinten mintegy 500 pályázatot kezelnek, ha a gyakorlatban több ezer problémát jelent. Ezzel kapcsolatban amiben tudnak segítenek a pályázóknak.

Oláh Gábor elégedetten nyugtázta, hogy az államkincstár nem hatóságként lép fel, hanem ügyfélként kezeli a pályázókat. Emlékeztetett arra, hogy a kifizetéseket a Magyar Állam előlegezi meg a nyerteseknek, az uniós forrás csak a tételes elszámolást követően érkezik meg. Tehát Magyarország állja a kockázatot. A cél, hogy minél gyorsabban valósuljanak meg a projektek – az információs nap is ezt szolgálja. A nemleges válasz is jobb az információ hiánynál.  A rossz hír közlését magára vállalva bejelentette, hogy költségnövekedésre nem lát reális esélyt. Kötöttek egy szerződést, amelyet be kell tartani, ettől csak a kormány döntése alapján lehet eltérni. Problémás esetekben a projektek átdolgozásában tudnak segíteni. Jelezte, hogy valamennyi pályázat esetében jövő őszre jelentős előrehaladást várnak. Országosan 6000 projektről van szó, s tisztában vannak vele, hogy lesz benne hibás is. Amennyiben problémák merülnek fel, akkor keressék a munkatársait vagy őt – ajánlotta fel a helyettes államtitkár.

Ezt követően tájékoztatókkal, konzultációval folytatódott a rendezvény

Vissza