HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Görög katolikus intézményt avattak Edelényben

2018. július 14. (szombat) 07:34
 
Görög katolikus ifjúsági centrum és kollégium épült a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben, a létesítményt pénteken adták át.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az átadáson azt mondta: minden fiatalnak kell egy hely, ahol biztonságban, közösségben lehet, ahol tudja gyarapítani tudását, meg tud erősödni, ahol tartalmasan, értelmesen tudja eltölteni az idejét.

Ez a hely elsősorban a család, ám ha mindezt a család nem tudja biztosítani, akkor ebben segíthetnek az egyházi közösségek is, ilyen hely lehet egy kollégium, ifjúsági centrum - hangsúlyozta, hozzátéve, ez a hely lehetőséget adhat a fiataloknak felemelkedésükhöz, a tanulásra, a kikapcsolódásra, a közösségi életre, és felkészítheti őket az önálló életre.

[0_960] ede1.jpg

Az államtitkár kiemelte, a kormány megadja a támogatást az egyházaknak, a közösségi kezdeményezéseknek ahhoz, hogy az ilyen és ehhez hasonló létesítmények megvalósuljanak.

Novák Katalin közölte: a kormány fontosnak tartja a tehetséges fiatalok támogatását a Nemzeti Tehetség Program keretében. Ez a program "egyedülálló a világon", s széleskörű összefogással valósul meg: már 350 ezer ember támogatja adója egy százalékával a kezdeményezést.

[1_960] ede2.jpg

Az edelényi kollégium és ifjúsági centrum a miskolci egyházmegye fenntartásában működik majd, a Szent János Görög Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tagintézményeként. Az épületben 33 ágyas kollégiumot alakítottak ki és itt kap helyet az egyházmegye sportbizottságának központja is.

A középiskolában tanuló, de Edelénytől jóval messzebb élő gyermekek szálláslehetőségének megteremtése mellett olyan közösségi teret létesítettek, ahol a fiatalok segítséget kapnak tanulmányaikban, a tanórákon túl pedig a szabadidejüket megfelelő környezetben, tartalmas és igényes programokat választva tölthetik el.

Az épületet Orosz Atanáz miskolci megyés püspök szentelte fel.

(MTI)

Vissza