HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Emlékpark Szikszón

2018. október 9. (kedd) 16:51
 
Szikszó Város Napja alkalmából emlékparkot avattak a településen október 6-án. A Fő tér területén lévő emlékköveket megáldották az egyházak képviselői.

Füzesséri József Szikszó polgármestere köszöntőjében arról beszélt :  évek óta hagyomány már , hogy díszpolgári kitüntetéssel jutalmazzuk azokat akik maradandót alkottak ebben a városban. Ma azonban az emlékezés egy újabb állomásához értünk, amikor azokról, akik fontosak voltak számunkra közteret nevezhetünk el. Olyan mementót állítva, hogy a közbeszédben is nyoma lehessen azoknak a neveknek ,akik sokat tettek Szikszóért.

[0_960] szikszo.jpg

Dr Csomós János  és  Benkő György református  espereseknek és Ádám István nyugalmazott pedagógusnak  állítunk a Fő tér parkjában itt a Szikszó Református templom közelében emléket.

Mindhárman a város díszpolgárai lettek és saját területükön maradandót alkottak .  Csomós János  református lelkész, esperes , aki elhivatottan élt és tevékenykedett  a szikszói református egyházközösségért, és az ő ki tartásának és  lehetetlent nem ismerő tenni akarásának köszönhető , hogy a  szikszói református templom ma is áll. Benkő György esperes úr, drága Gyuri bácsi évtizedeken keresztül vezette a szikszói református gyülekezetet és vett részt a város világi ügyeiben. Ádám István ,  Pista bácsi nemcsak nemzedékeket oktatott kiválóan , indított útjára az életben, hanem Szikszó első történeti kötetét is megalkotta.

Füzesséri József kiemelte :mától ezek az emléktáblák jelzik azt : tevékenységük soha nem múlik  a feledés homályába. Aki erre a jár, mindig tudni és látni fogja, Szikszón különleges és igaz emberek alkottak.  És a jelenkori  Szikszón olyan emberek élnek akik tisztában vannak azzal  :  „ Mindenkire, minden lényre a világon rábíztak valamit vagy valakit. A világ a mi örökségünk, mindenki felel valamiért.  És az emlékeink mi magunk vagyunk".

Vissza