HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Öt alkotó remekelt megyénkből

2018. október 13. (szombat) 09:29
 
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) idén is meghirdette a „Magyar Kézműves Remek” pályázatot, amelyre megyénkből – a BOKIK szervezésében – kilenc alkotó nyújtotta be munkáit, közülük öten nyerték el a „Magyar Kézműves Remek” címet.

Az MKIK 2002-ben indította útra a „Magyar Kézműves Remek” pályázatot. A kezdeményezés a magyar kézműves hagyományok és adottságaik jobb hasznosítása érdekében született, és a kiemelkedő kézműves termékek alkotói a „Magyar Kézműves Remek elismerő címben részesülhetnek. Az MKIK pályázatára ezúttal 123 pályamű érkezett be, amelyből 47 részesült elismerésben, valamint három pályázó Elnöki Aranyérem kitüntetést vehetett át.

[10_960] _MG_0052.jpg

A kézművesipar krémje

Az ünnepélyes díjátadó rendezvényt szeptember 26-án tartották a EuroSkills kísérőrendezvényeként a Hungexpo területén. A díjakat dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, Horváth Vilmos, az MKIK turizmusért felelős alelnöke és Fekete Balázs, az MKIK kézműipari alelnöke adták át. A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva. A díjak száma nincs korlátozva, a pályázók teljesítménye számít – ilyen formában szinte egyedülálló elismerésről van szó. A „Magyar Kézműves Remek” elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessen. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága. A rendezvényen és az azt követő kiállításon az alkotók, a mesterek zsűrizett, míves alkotásait, termékeit tekinthetik meg a látogatók, azaz a kézművesipar „krémje” kap bemutatkozási lehetőséget.

[12_960] _MG_0104_.jpg

Imázserősítés

A díjazott kézműves termékek – előállításuk, használatuk bemutatásával – bővítik az ország, egy-egy régió turisztikai programkínálatát, hozzájárulnak a magyar imázs erősítésére alkalmas igényes termékek kereskedelmi választékának szélesítéséhez, minőségi színvonalának emeléséhez, a magyar kulturális örökség sajátos közvetítéséhez. A megújult pályázati feltételeknek köszönhetően egyre több új kézműipari alkotás is megjelent a pályaművek között a „hagyományosnak” számító kézműves termékek mellett. A Magyar Kézműves Remek címet nyert pályázók alkotásaiból nyílt kiállítást három napon át tekinthette meg a nagyközönség a Hungexpo területén.

[1_960] _MG_0113.jpg

A megyei pályázók

Bogdán Erzsébet, Sárospatak – hímző népi iparművész

Debreczeni Sándor, Miskolc – késes népi iparművész

Ducsai Ágnes, Miskolc – nagykabát és pelerin kabát, kalotaszegi nagyírásos kézi hímzéssel.

Faragó Mária, Miskolc – szűrhímző népi iparművész

Juhász Béláné, Alsótelekes – hímző

Kovács J. Attila, Miskolc – cipészmester

Merényi József, Miskolc – faműves

Takácsné Dobai Angéla, Korlát – ékszerkészítő

Schmelczer Béláné, Kazincbarcika – vagdalásos hímzés

 

Megyénk nyertes kézműves mesterei és pályamunkáik

A „Remekek remeke”

A kiváló teljesítményt nyújtó alkotók elismeréseként a zsűri idén – az elmúlt évekhez hasonlóan – a Remekek közül is kiemelt néhány pályaművet, és a „Remekek remeke” díjjal jutalmazta. Az öt nyertes között volt Kovács J. Attila miskolci cipészmester, aki a BOKIK kézműves alelnöke. Kovács J. Attila a rendezvényen átvehette az Elnöki Aranyérem kitüntetést is.

 

Kovács J. Attila, miskolci cipészmester

Exkluzív, rámán-varott féfi cipők

Az igazi cipészmesterség csodálatos darabjait készítette el Kovács J. Attila. Ezek a mesterművek mind alapanyagukban, mind kivitelezésükben rendkívüliek, olyan műremekek, amelyek évtizedek múltán is élni fognak. Ezeknek a pályaműveknek az esetében is nagyon fontos, hogy szívesen viselik ezeket az exkluzív csodás darabokat napjainkban.

 

„Magyar Kézműves Remekek”

Gratulálunk a többi megyei pályázónak is, akik valamennyien csodálatos remekműveket készítettek, és ennek köszönhetően idén „Magyar Kézműves Remek” díjban részesültek.

 

Bogdán Erzsébet, sárospataki hímző népi iparművész

Úrihímzéses terítő szalvétákkal A magyar reneszánsz és barokk hímzések közül a legjellemzőbb hazai stílust képviseli az úrihímzés. Az úrihímzésre gazdag öltéstechnika jellemző, ezért az alkotó munkájában törekedett arra, hogy minél többféle öltést alkalmazzon. Nagyon szép modern színvilágú termékek, amelyeket a mai lakásokban is el lehet helyezni, örömmel lehet használni. 

[13_960] sor_.jpg

Debreczeni Sándor, miskolci késes népi iparművész

Exkluzív kések – vadászkések Professzionális kivitelű, mesteri vadászkések, funkcionálisan tökéletesek és kézhez állóak. Debreczeni Sándor a tőle megszokott, kiemelkedő, mestermű színvonalú késekkel pályázott ez alkalommal is.

 

Faragó Mária, miskolci szűrkészítő

Hímzett szűr Férfiasan komoly, idézi a régi korok öltözékét, amelyben az alapvető szépség és igényesség tovább él. Anyagfelhasználásában, színvilágában, kompozíciós rendjében a hagyományt követi és esztétikusan újítja meg a pályamű.

 

Merényi József miskolci faműves 

 In memoriam Hodossy Gyula A juhász kampók tényleges használatra készültek. Minden kampó mintája más, jellegzetesen edelényiek. A kampók öntése nagyon szép, igényes. Az installáció célja, hogy a Hodossy örökösök által féltve őrzött eredeti fa és fém mintákkal öntött, hiteles másolatokkal megmutassák Hodossy Lajos és fia, Hodossy Gyula munkásságának egy kis szeletét.

Anya és lánya fejfája A fejfákat Merényi József készítette 2007-ben. Időközben a fejfák állapota jelentősen leromlott, most a mester által kiválóan restaurált fejfák lettek a pályamunkák. A két sírjelző különlegessége – az egyébként a székely-kapuknál alkalmazott - „rákláb”, mely a faanyag mulandóságára számítva egy cserélhető föld fölötti rész.

Vissza