HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

A jelentés

2018. november 1. (csütörtök) 22:57
(Latrán Béla jegyzete) „A magyar baloldal, amikor a történelemtől erre időnként lehetőséget kapott, rárontott saját nemzetére.” Mindez 2005-ben hangzott el Orbán Viktor tusványosi előadásán. Volt is nagy felzúdulás az érintettek részéről. A közelmúltban a történelem ismét bizonyítási alkalmat teremtett a baloldalnak.

A lehetőséget az EU szolgáltatta azzal, hogy eljárást kezdeményezett hazánk ellen az uniós alapértékek súlyos megsértésének vádjával, amely végső esetben a magyar állam szavazati jogának megvonásával zárulhatna. Az eljárást megalapozó jelentés, amit egy holland baloldali, zöldpárti politikus, Judith Sargentini készített, magyarul is fenn van az interneten, az információkat szolgáltatók listájával együtt. (Ez az Amnesty Internationallel kezdődik és a 444.hu-val zárul, közte még számos Soros-féle NGO szervezet.)  Az EP-választás előtt fél évvel tartották a szavazást az EU kampány nyitányaként. A három pártra szakadt magyar baloldal EP-tagjai, élvén az alkalommal, büszkén nyomtak igent az indítványra és vettek részt az ünneplésben, amikor a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyásával a bevándorlás párti EP képviselőknek összejött a kétharmad.

Amikor észlelték, hogy a Budapestre meghirdetett győzelmi tüntetésre még a saját szavazóik sem mentek el, úgy próbálták kisebbíteni tettüket, hogy azt bizonygatták: az EP-határozat a Fidesz kormányról szólt. Csakhogy az indítvány címében nem a kormány, hanem Magyarország szerepelt, és utolsó sora pedig ez volt: „Ennek a határozatnak Magyarország a címzettje.” Schiffer András, az LMP egykori társelnöke ezt nyilatkozta az MHnak: „A szavazás nem arról szólt, hogy az Orbán-rezsim tetszik, vagy nem tetszik, egyetért-e valaki a magyar kormány politikájával, vagy sem, hanem konkrétan a Sargentini-jelentésről, ami viszont az igazságelemek mellett hemzseg a téves, valótlan vagy egyszerűen csak nem idevaló megállapításoktól…színvonala méltatlan az uniós jogintézményhez.” De leszerepelt a ma még legnagyobb ellenzéki párt is. Két éve még kinevettem volna, ha valaki azt állítja, hogy a jobbikos Balczó Zoltán nem szavaz nemmel arra a jelentésre, amelynek része az a hazugság, hogy Magyarországon visszatérő problémát jelentenek a zsidók és a zsidó tulajdon ellen elkövetett erőszakos cselekmények és a romák lakta falvakban a félkatonai szervezetek felvonulásai. Közben felpörgött az EP-választási kampány. Az agonizáló ellenzéki pártok aláírásgyűjtési akcióba kezdtek választási listájuk frissítése céljából valami mondva csinált, populista kérdésben kiírandó népszavazáshoz. A Fidesz javaslatára október 16-án az Országgyűlés a Sargentini-jelentés elleni határozatot fogadott el, és felkérte a kormányt, hogy jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

Vissza