HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Párbeszédet generálnak

2018. december 11. (kedd) 15:49
 
A megyei felzárkózási fórum a második ülését tartotta kedden a Megyeházán, amelyen a kisebbségi önkormányzattól az egyházig számos érintett képviseltette magát.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, mint házigazda köszöntötte a résztvevőket. Felvázolta a már közel két éves folyamat fontosabb állomásait. Kitért rá, hogy megyénkben különösen aktuális a téma, lévén a hátrányos helyzetű települések, lakosság több az átlagnál. Örömmel nyugtázta, hogy az egyházak, civil szervezetek, önkormányzatok részéről jelentős az érdeklődés a téma iránt.

[0_960] efop.jpg

Sztojka Attila, az EMMI főosztályvezetője a szakmai köszöntőben az adventre utalva kijelentette, hogy itt az ideje a számvetésnek, a helyzetelemzésnek. Jól tettük-e, amit tettünk? - tette fel a kérdést, amelyet meg is válaszolt: "jó úton járunk." Magyarázatként hozzá tette, hogy a helyi és országos szint közti űrt betöltve elindult a megyei párbeszéd, egyeztetés. Emlékeztetett rá, hogy a hátrányos helyzetűekkel foglalkozás nem csak roma kérdés. Céljuk a párbeszéd generálása. Az alkalmat megragadva megköszönte a közgyűlés elnökének a nyitottságát, partnerségét.

A főosztályvezető részletesen szólt a megyében élő romák helyzetéről, az iskoláztatási problémákról. Kiemelte, hogy az országos tendenciákkal párhuzamosan jelentősen javult a foglalkoztatás helyzete körükben, a munkanélküliség azonban még mindig komoly probléma, amely megoldása komplex, hosszú távú cselekvést igényel. Fontos, hogy a közös célért mindenki összefogjon. 

A köszöntőket követően előadások, beszámolók, hangzottak el, lehetőség nyílt kötetlen eszmecserére is.

Vissza