HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A Borsodi Madárka leszállt

2023. október 11. (szerda) 12:21
 

Mesékre, hősökre mindenkinek szüksége van. Gyermekként és felnőttként is más-más hősöket választunk, de egy biztos: az álmodás, a mesék világa mindig menedéket nyújt, a hősök segítenek fejlődni. A Borsodi Madárka pedig elhozza a mesék világát. Ráadásul teszi ezt úgy, hogy minden történetet közelebb érezhetünk magunkhoz. Ismeretlenül is ismerősek, hiszen itt történnek a környezetünkben. A Borsodi Madárka több mint ötven mesét mutat be a vármegyéből.

Békakirályfi, a Borsó, a Tündöklő kismalac, a Tizenhárom betyár és a Kovácsmese csupán néhány történet a most megjelent Borsodi Madárka című mesekönyvből. A kiadványt a legautentikusabb közönségnek, a gyerekeknek is bemutatták a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyeháza Dísztermében. A kötet a vármegyénkből összegyűjtött legszebb, legérdekesebb népmeséket tartalmazza. Kiderül például, hogy Honnét kapta a nevét Tokaj, és az is, Miért köves a Bodrog medre.

Gyermekmusor_01_231005_Kiss-Viktor_foto_70.jpg

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke a kötet sajtóbemutatóján elmondta, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata, a miskolci Herman Ottó Múzeum Néprajzi Gyűjteményének felhasználásával készítette a könyvet. Az ötezer példányban kiadott mesekönyvből a vármegye minden óvodájába és könyvtárába jut, így a mese varázsa mindenki számára elérhetővé válik.  

– Miről szól egy mesegyűjtemény? Hősökről, velük történt eseményekről, szerelemről, barátságról, emberekről, állatokról, álomról és valóságról – és arról, ami mindezen túl van. A mesék megtanítanak leképezni a minket körülvevő világot. Gyermekeink egészen kicsiny korában ez a legfontosabb szerepük a meséknek. Így tehát az életről szólnak, és segítenek a kicsiknek megismerni ezt az egész, bennünket körbevevő világot. Ez a könyv is erről szól. Ezzel együtt a mesék tartalmazzák azokat a lényeges elemeket is, amelyek ahhoz kellenek, hogy kialakuljon az emberi identitás – mondta Bánné dr. Gál Boglárka, hozzátéve, hogy a mese személyiségfejlődésben, identitás-alakításban betöltött szerepe abban a korban kezdődik, sőt, akkor érvényesül igazán, amikor még olvasni sem tudnak a gyerekek.

– Ezért nagyon fontosnak tartom az elalvás előtti mesélést, és nagy örömmel támogattam az Identitás további erősítése programunkban ennek a mesegyűjteménynek a megjelentetését. Mert ezek a mesék, amelyeket a vármegyében élő nagymamák és nagyapák, azaz őseink hagyományoztak ránk, talán még inkább nekünk szólnak, pontosabban még inkább gyermekeinkhez, unokáinkhoz szólnak. A mi feladatunk pedig az, hogy összegyűjtsük – hangsúlyozta az elnök.

Konyvbemutato_231004_Kiss-Viktor_foto_7.jpg

A történeteket Zámborszky Eszter mesemondó, mesepedagógus gyűjtötte össze, és vetette papírra. Az illusztrációkat pedig Rácz Anikó készítette, aki maga is mesemondó.  A Borsodi Madárka hivatalos bemutatóját követően a legszigorúbb közönség előtt is bizonyított. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye 300 kisiskolását látták vendégül a Vármegyeháza Dísztermében, ahol interaktív mesejáték keretében, a hősök bőrébe bújva ismerhették meg a könyvet. Ők, akik a legfontosabbak a történetben.  

Konyvbemutato_231004_Kiss-Viktor_foto_29.jpg

Vissza