HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANAJÁNLÓVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

A kazincbarcikai kórház szemész főorvosa kapta az idei Szent Erzsébet Díjat

2015. július 22. (szerda) 09:27
 
A Szent Erzsébet Díjat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat alapította azzal a céllal, hogy a magyar egészségügy napja alkalmából külön is elismerjék azokat a személyeket, akik kiemelkedő munkát végeztek e területen.

Az idén dr. Semsey István szemész főorvos is átvehette a plakettet Török Dezső elnöktől a Megyeháza díszterében. A Megyei Közgyűlés júniusi ülésén a következő gondolatokkal méltatták a díjazottat: Dr. Semsey István 1970. szeptember 12-én született Debrecenben. Kisgyermekkorát Gyöngyösön töltötte, majd általános iskolás éveitől Miskolcon élt, később a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Ebben az évben felvételt nyert a Debreceni Orvosi Egyetem Általános Orvosi Karára. 1995-ben diplomázott, summa cum laude eredménnyel.

Orvosi pályáját az akkori Semmelweis Kórházban kezdte, dr. Tornai Ildikó főorvos szárnyai alatt. Három év múlva szakvizsgázott kiváló minősítéssel.Kezdetben főleg ambuláns szakmai munkát, illetve kisebb műtéteket végzett. Évek alatt a szakmai vezető tanítása nyomán elsajátította a modernkori szürkehályog és zöldhályog műtéteket. Jelentős szakmai tapasztalatot szerzett, az azóta elhunyt dr. Glóner Bernadette főorvostól. Ahogy gyakran fogalmaz: szerencse a sorsban, hogy tanulhattam tőle, hiszen ez a terület a szemészet „mostohagyermeke”, nagyon kevés szakember foglalkozik vele.

[1_960] atadas2.jpg

Ennek köszönhetően működhet Kazincbarcikán önálló gyermekszemészet a mai napig is. 2010-ben kapta meg adjunktusi kinevezését. Amikor 2011. elején felkérték arra, hogy vegye át a barcikai szemészet irányítását, a cél többrétű volt: megteremteni egy, a kor szakmai színvonalán álló modern, műtétes profilú szemészeti osztályt, megnövelni a szakrendelői forgalmat és létrehozni egy önálló gyermekszemészeti szakrendelést. Ehhez be kellett vonni egyrészt cégeket, másrészt át kellett szervezni az akkori munkarendet, aminek eredményeként a járóbeteg forgalom két hónap alatt majdnem duplájára nőtt, a havi műtéti szám, az addigi átlag harmincról fél éven belül kilencvenre úgy, hogy közben kialakult egy 3 hónapos várólista is. A mecénásokkal történt egyezkedés nyomán többmillió forint értékű új műszerpark került a tulajdonukba, aminek köszönhetően, az addig Kazincbarcikán nem végzett kezeléseket - mint például az utóhályog és a zöldhályog lézerkezelése, vagy a bizonyos típusú személyrekonstrukciós műtétek - is el tudtak, tudnak végezni Jelenleg két főállású orvos beosztottal, és egy orvos vállalkozóval dolgozik, havi 64-70 szemmegnyitó műtétet, 10-12 lézerkezelést és 5-10 plasztikai műtétet végez. Tagja a Magyar Szemorvos Társaságnak és a Magyar Műlencse Implantációs Társaságnak.

Szakmája mellett szívesen kertészkedik. Harminc éve foglalkozik orchideákkal; egy nehéz nap után megnyugtatóan hat rá a virágházában eltöltött idő. Ez a „szerelem” lassan már 30 éves. Szereti a komolyzenét, és a természetet.

Négy gyermeke van, a legnagyobb idén ősszel kezdi az MSC képzést a Budapesti Agrártudományi Egyetemen, a legkisebb 7 éves.

Tervei: élni, gyógyítani, tanulni, tanítani és látni, hogy boldog, sikeres felnőtté válnak a gyermekei.

(R. Tóth Kata)

Vissza