HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

A megyei sport háttérbázisa

2007. augusztus 15. (szerda) 11:17
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Testnevelési és Sportintézet falán aranybetűkkel csillog megyénk olimpiai érmeseinek névsora.

A kiváló eredmények komoly háttérmunkát is feltételeznek. De ne csak a profi sportolókra gondoljunk, hanem a tömegsportra és az amatőrökre is! A jó statisztikák mögött társadalmi munkában dolgozó emberek kemény küzdelme, akarata, kitartása áll

– Sokan úgy gondolják, hogy itt aktív sportoltatással is foglalkozunk – kezdi a beszélgetést Daragó Lászlóné, az intézet igazgatója.

\"[164_2_180.jpg]

– Az aktív sporttevékenység azonban csak az egyesületekben folyik. A megye sportszakmai kiszolgálása a feladatunk, ezen belül harmincnégy szakszövetség munkáját segítjük a megyei önkormányzat jóvoltából. Ahhoz, hogy a szövetségek működni tudjanak infrastruktúra, irodák, telefon, adminisztráció, gazdasági és pénzügyi szolgáltatás is szükséges. Lényeges feladatunk a pályázatírás és az egyesületek tájékoztatása a lehetőségekről. Mint kiderül, a sporttal kapcsolatos pályázatok szűkre szabottak, pedig nagy szükség van rájuk, hiszen az önkormányzatoknak – egyebek között – erre is kevés a pénzük. A szerény körülmények között tevékenykedő sportegyesületek éppen ezért minden lehetőséget megragadnak az életben maradáshoz. Tavaly szerencsére több mint 100 nyertes pályázata volt Borsodnak. Daragó Lászlóné azt mondja, a szakszövetségekben dolgozók jórészt társadalmi munkában teszik a dolgukat, de azok a sportágak, amelyeknek kicsi a bázisa,nehezen működnek. Ilyen például a vívás és a torna, annak ellenére, hogy ebben a két sportágban világszinten is jegyzik a magyarokat. Ráadásul a vívásnak a megyében is szép hagyományai vannak. Korábban Sárospatak volt az egyik fellegvár, mára viszont már csak Miskolcon van egyesület, emiatt a versenyeztetés is gond. Ugyanez a helyzet a tornával. Nem csak nálunk, az egész országban sorra szűnnek meg az utánpótlás bázisok. A megyében a MISI az egyetlen, amely még életben tartja a tornát.

– Intézetünk közvetlenül nem tud anyagi támogatást nyújtani a sportolóknak, ez nem is feladatunk. A háttérmenedzselés és a szövetségi kapcsolattartás az, amiben segíteni tudunk. Minden évben kiadjuk sportévkönyvünket, amely összefoglalja sportolóink eredményeit. Egyre népszerűbb a honlapunk is, de szervezünk kiállításokat, és van egy sportboltunk, amelyben minden megkapható, ami a versenyekhez szükséges: plakát, érmek, oklevelek, belépőjegyek, serlegek – szedi csokorba szerteágazó tevékenységüket az igazgató. Ezzel persze még nem teljes a kép, hiszen az intézet a diáksporttal kapcsolatos versenyek előkészítése mellett rendezvények szervezésébe is bekapcsolódik. Nevükhöz fűződik az I. Fittségi Sportnap, amelylyel az egészségmegőrzés fontosságára hívták fel a figyelmet. A legnagyobb falat azonban az idei Jubileumi Diákolimpia volt. Ezerötszáz diáksportoló vetélkedett megyénkben.

\"[164_1_300.jpg]

– Nagyon jól sikerült a diákolimpia. A rendezés lehetősége 20 éves munkánk elismerése volt. Remek hangulatban zajlottak a versenyek, minden egyes mozzanat igazi olimpiához méltó volt. A 10-12 éves gyerekek nagy része először vett részt ilyen megmérettetésen, és biztos vagyok benne, ha egyszer felnőtt olimpikonok lesznek, eszükbe jut majd, hogy Miskolcon egyszer már megtapasztalták, mit is jelent az olimpiai láng.

Vissza