HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
ajánló

A vármegye sava-borsa egy kötetben

2023. november 20. (hétfő) 12:52
 

Szinte a semmiből főzni valami egészen finomat a családnak – ez volt elődeink hétköznapjainak egyik legfőbb feladata. A most megjelent Gasztronómiai körutazás Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében című könyvből pedig az is kiderül, hogyan lehet ezt csinálni, hogyan csinálták ezt száz évvel ezelőtt. A kötetet a vármegyeháza Dísztermében mutatták be.

A magyar ember azt mondja: „az vagy, amit megeszel”. Vagyis sokat elárul személyiségünkről az, hogy mit eszünk és az is, hogyan készítjük el, tálaljuk az ételt. –  Elárulom, hogy itt a vármegyében a legtöbben szeretnek főzni, sütni. Ahogy én is, de főleg az előbbinek köszönhetően vármegyénk gasztronómiai értékei kiemelten finomak, mert benne van az ételeink iránti szeretetünk, ahogy benne van vidékeink és hagyományaink tisztelete – mondta a Díszteremben megrendezett ünnepi könyvbemutatón Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke.

DSC_6193_elnök.jpg

A Gasztronómiai körutazás  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében című könyv az Identitás további erősítése projektnek köszönhetően jött létre, így több is, mint receptgyűjtemény. – Összegyűjtöttük hagyományainkat, kultúránkat is, ami jellemző az itt élő emberekre. Ezek a receptek, itt a könyvben egyet jelentenek a tradícióival és tartalmazzák mindazt a népi bölcsességet, amellyel a legegyszerűbb alapanyagokból a legfinomabb ételek elkészíthetők. A magyar gasztronómia kultúránk szerves része és egyik kiemelkedő eleme, minden tájegységünknek van rá jellemző ételkülönlegessége, egyedi és karakteres ízvilága. Így van ez vármegyénkben is, és mindez benne van ebben a kötetben – tette hozzá Bánné dr. Gál Boglárka.

DSC_6237.jpg

A régi, családi konyhák mindennapjairól beszélt köszöntőjében a kötet egyik lelke, Vékony Balázs, az edelényi Bárány Étterem executive séfje. – Ezek a receptek nagyanyáink, dédszüleink konyháiban születtek, a gyermekkor ízeit idézik. Ez a kötet közel száz évet fog össze, egészen a jelenig. A mai modern ételkészítés is megtalálható benne a régi receptek mellett. Bátor Laca fotográfus, a kötet illusztrátora pedig azt emelti ki, hogy az ételfotózás egy külön műfaj. –  Sok esetben már nem is ehető az az étel, ami a képen szerepel, mert annyit állt a megörökítésre várva. Ezért többször órákig eltart egy-egy ételfotó elkészítése, ugyanakkor ez a látványban nem jelentkezhet, sőt!  – árulta el a fotóművész, hozzátéve, hogy a tojáslevesről készített kép a személyes kedvence, amitől ő maga is mindig megéhezik.

VékonyBalázs_Elnök_BatorLaca.jpg

Vissza