HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

BAY-NANO

2007. szeptember 18. (kedd) 16:28
 
Új fejezet kezdődött a magyarországi nanotechnológiai kutatások történetében. Átadták a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Nanotechnológiai Intézetének újonnan épített anyagtudományi laboratóriumát Miskolcon. A szalagot Dr. Kóka János, Gazdasági és Közlekedési Miniszter vágta át Káli Sándor Miskolc város polgármestere és Prof. Hajtó János Közalapítványi Főigazgató jelenlétében.

Az elmúlt évtizedben sok szó esett a mikrotechnológiákról, különösen a mikroelektronikáról, de a méretek fokozatos csökkenése eredményeként a közeljövőben fokozatos átmenet következik be a mikrotechnológiától a nanotechnológiáig, beleértve a jelenleg már folyamatban levő átalakulást a mikroelektronikától a nanoelektronikáig. A nanotechnológia a miniatürizálás jelenleg elképzelhető végső határait ostromolja.

\"[213_1_300.jpg]

A Bay-Nano Kutató Intézet nemcsak a high-tech iparágak részére végez kutatás-fejlesztéseket, hanem a klasszikus anyag gyártó iparágak részére is, mint például az acélgyártás. Amennyiben ezen klasszikus iparvállalatoknál gyártott anyagok új nanoszerkezetének köszönhetően a végtermékben reprodukálható tulajdonságjavulás érhető el, akkor ez az iparvállalatoknak piaci előnyt jelent, ami végső soron hazánk versenyképességének javulásához járul hozzá.

A „nano" kifejezés egy mértékegységre utal, a nanométer (nm) a méter egy milliárdod része (1 / 1 000 000 000), vagy másképpen, egy milliméter egymilliomod része. Egy atom átlagos mérete 0.2-0.3 nm körül van, igy 1 nm hosszon kb. 4-5 atom helyezhető el. Ezért, aki nanométer felbontású kutatás-fejlesztést végez, valójában atomi - molekuláris felbontással dolgozik.

 

 

Vissza