HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Célegyenesbe fordult a választási felkészítés

2019. augusztus 15. (csütörtök) 01:05
 

A köztársasági elnök október 13.-ára írta ki az általános önkormányzati választásokat, amelyek keretében helyi képviselőket, polgármestereket, megyei közgyűléseket és nemzetiségi önkormányzati képviselőket választhatnak a szavazásra jogosult polgárok. 

Az ezzel kapcsolatos felkészülés már megkezdődött, amelyről dr. Kovács János, megyei főjegyző, a Területi Választási Iroda vezetője adott tájékoztatást szerdán a Megyeházán.

„A felkészítés nem egy-két értekezlet, hanem folyamatos, informatikai alapú kapcsolattartásból áll és különböző próbákat tartunk menet közben”- utalt a felkészítés folyamat jellegére dr. Kovács János. A cél, hogy a választás lebonyolítása törvényesen menjen majd október 13.-án, a polgárok zavartalanul tudjanak élni törvény adta jogukkal. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 358 településen 810 szavazókör fog működni. Komoly kihívás az ezzel kapcsolatos felkészülés, előkészítés. Megyénkben  ez azt jelenti, hogy 358 polgármestert, testületet választanak.

04.jpg

Az augusztus 24. a közelgő első határnap, amikor is megtörténik az ajánlóívek átvétele, s kezdetét veszi a gyűjtés, az igazi kampány. Szeptember 1-ig kell megválasztani a választási bizottságok tagjait.

Október 13.-án polgármestert, helyi önkormányzati képviselőt, megyei közgyűlést, fővárosi közgyűlést és főpolgármestert, valamint nemzetiségi képviselőket választunk. A megyei jogú városok és Budapest főváros lakói nem, csak a „vidékiek” vehetnek részt a megyei közgyűlési választásban.

09.jpg

A 10.000-nél kisebb településeken egyéni listás, a nagyobbakban (8 város megyénkben) pedig vegyes választási rendszer működik egyéni választási kerületi és kompenzációs listás rendszerrel, a töredékszavazatok megőrzése érdekében. A megyei közgyűlési választás tisztán listás rendszerben történik.  A testület nálunk továbbra is 29 fős lesz. A nemzetiségi választás három szintű, települési, területi és országos. Így, mind dr. Kovács János kiemelte lesz olyan választópolgár, aki akár hat darab szavazólapot kap, tehát a lakosságnak sem árt tájékozódnia.

05.jpg

Minden nagykorú magyar állampolgár (kivéve, például akit a bíróság a közügyek gyakorlásától eltiltott, gondnokság alatt áll) részt vegyet az önkormányzati választásokon, választhat és választható. Ugyan ez igaz a magyarországi lakhellyel rendelkező EU állampolgárokra. A menekültként, bevándorlóként, letelepedettként elismert nagykorú személyek pedig választhatnak.  Tehát előfordulhat az a helyzet, hogy polgármesterré, önkormányzati képviselővé választanak egy román vagy német állampolgárt.

A sajtótájékoztatót követően a Megyeháza dísztermében a helyi választási irodák vezetőinek, vagyis a jegyzőknek tartottak szakmai felkészítést.

Vissza