HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Felavatták Tokaj felújított városközpontját

2022. november 2. (szerda) 09:30
 

Látványosan halad Tokaj-Hegyalja megújítása, történelmi rangjának és méltóságának visszaszerzése – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter Tokaj felújított városközpontjának átadásán.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, egy kultúrtáj sokak szövetségével és közös munkájával válhat vendéglátó vidékké, ehhez egyszerre van szükség turistákat érdeklő és lenyűgöző látványosságokra, jó magyar konyhára, megbízható szálláshelyekre, jó közlekedésre, reklámra és színvonalas fesztiválokra.

Ezekben az adottságokban az elmúlt évek fejlődésének és beruházásainak köszönhetően nagyon sokat sikerült előrébb lépnie Tokajnak - értékelt a miniszter. Emlékeztetett, a 2014 és 2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban hetven térségi programtervre összesen 14,3 milliárd forintot fordított a kormány, a következő hétéves ciklusban pedig "feltéve, ha Brüsszelben is úgy gondolják, hogy Magyarországot is megilleti, ami jog szerint megilleti" tizenkét pályázatot már most nyertessé nyilvánítottak. Emellett van egy olyan térségi program, amelynek célja, hogy Sátoraljaújhelytől Tokajon át Szerencsig teljesen megújuljon a térség és az országban egyedülálló turistalátványosságok legyenek látogathatók. Az a hárommilliárd forint, ami a tokaj-hegyaljai települések megújítására, ebben pedig egymilliárd forinttal magára a tokaji városközpont felújítására hasznosult, jó helyre került, hiszen ez a projekt "egyszerre visz bennünket a múltba és egyszerre mutatja meg a jövőt, amit a térség bejárhat" - fogalmazott a miniszter.  

tokaj_02.jpg

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ünnepségen a hegyaljai településeket érintő beruházásokról szólva arról beszélt, nemsokára elkészül a 37-es főút négysávosítása Szerencsig, folyamatban van a főút felújítása Sátoraljaújhelyig, befejeződött a tokaji közúti híd felújítása és hamarosan kerékpárral is körül lehet majd tekerni a tokaji Kopasz-hegyet.  

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy Tokaj-Hegyalja megkapta a fejlődéshez szükséges lehetőségeket és él is velük. Az ünnepélyes átadó után, hálaadó istentiszteletet tartottak.   A beruházásról szólva Posta György, Tokaj független polgármestere elmondta, a 3,4 milliárd forintos hazai és uniós forrásból megvalósuló projekt keretében a történelmi borvidék világörökségi területein, Sátoraljaújhelyen, Bodrogkeresztúron, Tolcsván, Tarcalon, Mádon, Tállyán és Tokajban hajtottak végre fejlesztéseket.  

tokaj_03.jpg

(MTI)

tokaj_01.jpg

Posta György, Tokaj polgármestere, Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Koncz Zsófia, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő és dr. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. (b-j)

Vissza