HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
ajánló

Nem feledkeznek meg névadójukról

2023. szeptember 28. (csütörtök) 11:38
 

A hagyományoknak megfelelően 2023. szeptember 29-én, pénteken 16 órától megemlékezést tartanak Tompa Mihályról, a költőről elnevezett könyvtárban Miskolcon.

Tompa Mihály ezer szállal kötődik Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéhez, hiszen 1849–1851 között a Putnok melletti Keleméren volt református lelkész, Miskolcon adták ki többek között a Regék, beszélyek, az Egyházi beszédek, valamint a Két halotti beszéd című munkáját. Miskolcn, a Martinkertvárosban működő Tompa Mihály Könyvtár (3528 Miskolc, Gyöngyösi u. 1.) fontosnak tartja a Tompa-kultusz ápolását.

Az intézmény szeptember 29-én, pénteken 16 órától rendezi meg a Tompa-napot, melyre irodalmi programmal várja az érdeklődőket. A költő egyik egyházi szempontból is különleges kötetéhez kapcsolódik Pocsainé dr. Eperjesi Eszter lelkész, etnográfus előadása, melynek címe: A lelki béke Olajága. Az elmélkedéseket, fohászokat és imákat tartalmazó Olajág című kötetből Szalay Eszter könyvtáros olvas fel részleteket. A programot a hagyományomhoz híven a Martinkertvárosi Nyugdíjas Klubbal közösen szervezi meg a könyvtár. Az ünnepség zárásaként a résztvevők együtt koszorúzzák meg Tompa Mihály mellszobrát.

Tompa MIhály Könyvtár_Tompa-nap20230929 (002).jpg

Az intézmény idén is megrendezi azt a kamarakiállítást, amelyen bemutatják a költő köteteit, valamint fényképeken keresztül életútját és irodalmi munkásságát. A könyvtár ebben az évben sem feledkezik meg a városrész általános iskolásairól. A fiatalokat október 2-án, hétfőn interaktív irodalmi foglakozásokkal várják, amelyen Tompa Mihály életével, a hozzá kapcsolódó anekdotákkal, valamint virágverseivel ismerkedhetnek meg.

Vissza