Tizenhárom üstben párolódott a töltött káposzta
2011. május 23. (hétfő) 17:55A három napot átkaroló, gasztronómiára kicsúcsosított esemény lebonyolítására nem véletlenül vállalkozott az önkormányzat. A német nemzetiségi település hangulatában is egyedi lakodalmakat bonyolít le, amelynek csúcspontját - az esküvők ételeinek felhozatalát illetően - a töltött káposzta jelenti. Nehéz lenne megmondani, miért különlegesebb a többitől, tény az, hogy csettintésre készteti az embert, már az első falat után. Tirk Sándorné polgármester szerint vétek csendben tartani ezt az egyediséget, az egyéb szokások mellett ez az étel – az ugyancsak unikumnak számító „sváb szalonna” mellett – hozzátartozik a község hírnevéhez. – Azt gondoltuk nem árt, ha széles körben adjuk hírül, hogy büszkék vagyunk értékeinkre, hagyományainkra, egy megmérettetésen keresztül tudatjuk a nagyvilággal, érdemes meglátogatni ezt a zempléni kistelepülést – sorolja a község első embere. - A május 20-22-i eseményre tizenhárom csapat adta le nevezését, a helyiek mellett környékbeli, és távolabbi megyékből érkezettek is elhozták saját receptjeiket, elkészítették a pátriájukra jellemző töltött káposztát. Persze igyekeztünk színesíteni a programot, sportvetélkedők, kulturális események, kézműves bemutatók, borkóstoló, táncház, színjelenetek dúsították a rendezvényt. Tokaj-hegyalján vagyunk, ezért úgy véltük, méltó befejezése a hagyományteremtő eseménysorozatnak egy olyan szentmise lebonyolítása, amely a történelmi borvidék legfőbb kincsét helyezi előtérbe. A Padi-hegyen megtartott egyházi ceremónián a jó termésért könyörögtünk az égiek felé – mondta lapunk érdeklődésére Tirk Sándorné. Az eledelek az utolsó falatig elkeltek és csak érdekességként jegyezzük meg, az étel készítése Déryné Széppataki Róza egyik specialitása volt, ő így írta le a kalóriabombaként is fölfogható kolozsvári töltött káposzta receptjét: „Disznóöléskor lehet a legjobbat főzni. Egy nagy-nagy fazekat az egyben lehúzott szalonnabőrrel kibélelünk. Az edény aljára rakjuk a szokott módon elkészített töltött káposztát, majd egy sor hurkát, tokaszalonnát, sertésdagadót, azután ismét egy sor töltött káposztát, azután a közepébe egy megspékelt sült kappant és egy sült libát, ismét egy sor káposztát mindaddig, amíg a fazék meg nem telik. Akkor annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és beborítjuk ismét szalonnabőrrel, hogy abban főjön meg egészen.”
- SfL -
Tweet Megosztás Facebook-on Megosztás LinkedIn-en Vissza