HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Ünnepi közgyűlésen adták át a megye díjait

2022. október 21. (péntek) 10:22
 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen Ekker Róbert szobrászművész Alkotói Díjban, Bereiné dr. Jakab Beáta „Pro Comitatu” Díjban részesült. Az elismerést a megyei közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka és Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár adta át.

A Fráter György Katolikus Gimnázium diákjai az ünnepi közgyűlés résztvevőivel együtt elénekelték a Himnuszt. Így kezdődött és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készült imázsfilmmel folytatódott a Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlése.

DSC_7524.jpg

Az eseményen Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke mondott köszöntőt. – Október 23-a a szabadság, az élet és a méltóság ünnepe. Egy újabb mérföldkő a magyarság megmaradásának rögös országútján. Egy olyan jelkép, amely emlékeztet a múltunkra, tanulságot szolgáltat a jelenben és óvatosságra int a jövőben – mondta közgyűlés elnöke. – Ha van tanítás, amelyet kollektíven át kell adnunk a gyermekeinknek akkor az pont ez: legyenek makacsok, büszkék és rendíthetetlenek. Ne higgyenek azoknak, akik felszolgálják a nemzetet a külföldi érdeknek, mert ők nem közülünk valók. Azt gondolják, az ő hangjuk messzebbre elér, ha levetkőzik magyarságukat, de amit ők béklyónak hisznek, valójában pajzs és vért, ami nélkül Magyarországnak nem létezhet jövője – fogalmazta meg beszédében a szabadságharc ünnepének üzenetét Bánné dr. Gál Boglárka.

DSC_7386.jpg

Tállai András a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár az esemény ünnepi szónoka arról beszélt, hogy soha nem szabad feladni hitünket, ma is küzdenünk kell a szabadságunkért és a békéért, melyben csak az összefogás segíthet. – Azokra az elődeinkre emlékezünk, akik nemzetünk egyik legnehezebb pillanatában cselekedtek. Sokan meghaltak, de a szabadság eszméi és a forradalom szellemisége nem veszett oda a harcokban, a mai napig élnek – mondta a miniszterhelyettes.

DSC_7475.jpg

Az ünnepi közgyűlésen Alkotói Díjat vett át Ekker Róbert szobrászművész, akinek érzelmektől átfűtött és erőt sugárzó köztéri munkái, kisplasztikái sajátos magyar stílust képviselnek. Borsod-Abaúj-Zemplén megye több tucat településén – és a határon túl is – megtalálhatók alkotásai. A szobrász jelentős szerepet játszott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat udvarán található emlékműpark megalkotásában is. Hitvallása szerint „az alkotómunka küldetés, minden megszülető alkotás adósság törlesztése a szülőföld, a nemzet felé, azért a szellemi és fizikai táplálékért, mely életre hívta, megtartotta az alkotóban az alkotó embert”.

DSC_7587.jpg

A megyei önkormányzat Pro Comitatu Díjat adományozott Bereiné dr. Jakab Beáta részére, aki 20 évig dolgozott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Szerencsi Népegészségügyi Intézetében, majd Sárospatak Város Rendelőintézetének vezetését vette át, amely több mint 35 ezer lakos járóbeteg-szakellátásáért felelős intézmény. 2018-ban kezdődött el a Rendelőintézet egynapos fekvőbeteg-ellátásának fejlesztése. Intézményvezetői megbízásakor, 2014-ben 1 aktív szakmában évi 450 egynapos beavatkozást végzett a Rendelőintézet, 7 évvel később 6 szakmában évi 950 egynapos műtétet végeztek.

DSC_7620.jpg

Az eseményt Csöbör Katalin országgyűlési képviselő pohárköszöntője zárta.

DSC_7728.jpg

DSC_7696.jpgAz ünnepi közgyűlés díjazottai és a díj átadói: (b-j) Tállai András miniszterhelyettes, Bánné dr. Gál Boglárka a megyei közgyűlés elnöke, Ekker Róbert szobrászművész, Bereiné dr. Jakab Beáta Sárospatak Város Rendelőintézetének vezetője.

Vissza