HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Zempléni csodák

2007. augusztus 17. (péntek) 11:59
 
Mesélő várak, kastélyok mesébe illő környezetben

A júliusi szokatlan hőséget nem csak légkondicionált szobában lehetett viszonylag jó közérzettel elviselni. A Pálháza–Rostalló között közlekedő kisvonaton ugyanis nem átvészeltük, hanem egyenesen kikerültük a kánikulát.

Ha délelőtt szállunk fel Pálházán az 1888 óta működő erdei kisvasút nyitott vagonjaira, akkor az utunk szinte végig árnyékban halad. Még a vonatra várakozva
minőségének megnézhetjük a helybeli vadászkiállítást. Engem nem is maga a kiállítás, hanem annak posztmodern gondolata fogott meg. Ugyanis nem azt látjuk itt, amire a vadászok oly büszkék szoktak lenni, hanem az egykori főerdész – a ma 91 éves Rácz Sándor – által kilőtt selejtállatok trófeáit. Ez a munka a vadállomány romlását akadályozta.

Ahol a csend kezdődik

Áprilistól októberig napi három vonatpár hozza-viszi Pálháza–Rostalló vonalán a kirándulókat. Előzetesen különvonat is rendelhető. Az út legszebb látványa vitathatatlanul Kőkapu, ahol mesébe illően tárul elénk a mesterséges tavacska partján a Károlyi grófok egykori, svájci mintára épített vadászkastélya. A sziklaszirten magasodó épületben ma hotel működik. „Kőkapu... ahol a csend kezdődik” – hirdeti magáról. A megállóban lévő étteremben 150 vendég ellátásáról tudnak gondoskodni. (Csoportnak érdemes előre bejelentkezni.)

Vajai gyerekek a kastélyparkban

\"[166_1_180.jpg]

Akár Sátoraljaújhelyről, akár az ellenkező irányból akarunk gépkocsival eljutni a 3719-es úton a füzérradványi kastélyhoz, figyelni kell Pálházánál, mert csak egy kis tábla jelzi, hol is kell lekanyarodni a Károlyi-kastélyhoz. Innen két oldalt fenyők által szegélyezett út visz az arborétumhozés magához az épülethez. Az arborétum bejárata előtt fizetős parkoló van, s a kastélyhoz az utunkat a jellegzetes illatában tehetjük meg. Utoljára 1993-ban jártam itt, amikor már a tüdőszanatórium rég’ kiköltözött, s gazdátlanul, elárvultan állt a lerongyolódás jegyeit mutató épület. Most kellemes meglepetés fogadott: megfiatalodott a XVIII. századi, majd Ybl Miklós tervei alapján a XIX. században romantikus-eklektikus stílusban átépített kastély. A Károlyi család nyaralóját 1936–37-ben luxusszállodává alakították át. Aztán jött az államosítás, 1948-ban tüdőszanatórium kapott benne helyet, majd hosszú ideig üresen állt. Ma a Műemlékek Állami Gondnoksága kezeli, s felügyeli a felújítását. Az 1998-ban felújított déli szárnyban egyre több korabeli bútor is helyet kap. Az összesen 17 szobából e szárnyban ma már 7 szoba látogatható. Már csak az eredeti, faragott, reneszánsz stílusú márvány kandalló és ajtókeretek miatt is érdemes ide betérni. A nagyszalon, amelyben két jellegzetes, csavart hatásúra munkált márványoszlop is látható, manapság elegáns báloknak, esküvőknek, hangversenyeknek is helyet ad. Kijőve népes vidám gyerekcsapattal találkoztunk. A vajai református egyházközség üdültette őket Füzérkajatán (A hatnapos nyaralás a szülőknek, gyermekenként 3000 forintba került, s ők adták össze az élelmiszert is. A szakács néni a hívek közül került ki…) A fi atalok fölmásztak a karcsú, nyolcszögletes toronyba is, mi pedig úgy gondoltuk, kell az erő a füzéri várhoz való felmászáshoz.

\"[166_2_300.jpg]

 

„Van jövője a falunak!”

\"[166_3_180.jpg]

Visszatérve a 3719-es útra, hamarosan elénk tárult a vulkáni kúpon épült füzéri vár látványa. Hasonló szépséggel a magyar történelmi várak közül talán csak a határon túliak hívják magukhoz a kirándulókat. A vár tövéhez érve, a parkolóban összeismerkedtünk egy fiatal jogász házaspárral. Bakancsos turisták, minden évben egy hetet gyalogolnak. „Itt végre az autósoknak is használniuk kell a lábukat – jegyzi meg a fiatalasszony kissé kaján mosollyal –, a várba csak gyalogút vezet fel!” Mi is feljutottunk egy jó 20 perces gyalogmenettel, falépcsőn, gyalogösvényen, majd a várhoz eredetileg is tartozó, sziklába vájt lépcsőkön. A gyönyörű kilátás és történelmi levegő kárpótolt a fáradságért. A szabálytalan alaprajzú várban a legépebben a kétemeletes, szép, gótikus kápolna maradt meg, amelynek tetőszerkezetét felújították és zsindelyborítással látták el. A 2002-es avatáskor falára egy táblát is elhelyeztek annak emlékére, hogy a mohácsi vész után egy évig itt őrizték a Szent Koronát. S hogy ennyire romosan maradt ránk a mára már felújításra „ítélt” vár, abban nem csak az idő vasfogának volt szerepe: a Thököly-felkelés leverését követően Lipót császár robbanttatta fel falait. Visszatérve a „mélybe”, érdemes megnézni belülről is a 1879-ben épült tájházat. Vida Ibolya, az egykori építő és tulajdonos ükunokája, nem kis büszkeséggel mutatja be a szegényparaszti házat. Ibolya főiskolára jár, és turizmust, vendéglátást tanul. Úgy tervezi, hogy ha végez, vendégházat, s talán évek múlva még egy jó kis éttermet is nyit itt, Füzéren. „Van jövője a falunak!” – mondja. A szomszéd faluban, Hollóházán nem ennyire bizakodóak az emberek… A porcelánmúzeumban viszont elfeledhetjük egy kis időre a porcelángyár körüli bizonytalanságot. Két szinten 230 év termékeit (üveghutákat, kőedényeket, porcelánokat) csodálhatjuk meg itt.

\"[166_4_300.jpg]


Szálláskeresés interneten

Utunk során három „bakancsos” turistacsapattal találkoztunk. Közülük két társaság az országos kéktúra zempléni szakaszát járta. Főbb állomásai: Boldogkőváralja – Regéc –Makkoshotyka – Vágáshuta – Nagyhuta –Bózsva – Füzér – Nagy-Milic – Hollóháza. A túra hossza mintegy 90 km. A Rákóczi-túra a piros sávval jelzett úton a Zempléni-hegységben a nagy fejedelem emlékét őrző várak, helységek és tájak felkeresésére szolgál. A füzéri vártól a sárospataki várig tartó út teljes hossza: 55,7 km. Az útvonal 2-3 nap alatt kényelmesen bejárható. Tapasztalatunk szerint manapság a turisták általában az internet segítségével előre keresnek maguknak szállást. A környéken szép számmal (pl. Füzéren 14) vannak vendégházak, legszívesebben nagyobb társaságokat (6–10 személynek) fogadnak ezekben. Ottjártunkkor nehezen ugyan, de kapott olcsó (2000 Ft/fő/éjszaka) éjszakai szállást az a pár is, amelyik aznap, ott helyben döntötte el, hogy marad még néhány napig.

 

Jeney Edit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza