HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Filmforgatás

2007. augusztus 15. (szerda) 10:04
 
A csereháti Fájban, a Fáy család ősi – sajnos eléggé elhanyagolt – fészkében tartott forgatási napon kaptunk lehetőséget arra, hogy bekukkantsunk a filmkészítés kulisszái mögé. Az udvaron öltözőként és pihenőhelyként használt busz, lakókocsi, valamint a stáb járművei álltak. A bejárat mellett egy régi Jaguár várakozott. Mint megtudtuk Mario, a Magyarországra „szakadt” olasz cipőgyáros filmbéli járgánya.

A kulisszák mögött

A filmesek a kastélyban dolgoztak. Franco Nero ismételgette a jeleneteket, újra és újra, míg Almási Tamás rendező, a monitoron visszanézve, úgy nem döntött, hogy megfelel, jöhet a következő. Semmi megjegyzés, méltatlankodás, sztárallűr… Látogatásunkkor egyébként éppen egy fontos jelenetet vettek fel Nyakó Júliával (44) a női főszereplővel közösen. „Ezt a történetet maximum egy–két évvel korábban lehetett volna megcsinálni, mivel a rendszerváltásról szól és a rálátáshoz idő, 14- 15 év kell” – tört elő a dokumentalista pontossága Almási Tamásból a forgatás rövid szünetében, miközben a munkások átrendezték a díszleteket. Az elvégzett munkával és a tempóval is elégedett volt a rendező. Ami meg a főszereplőt illeti, azt mondta: „Abszolút profi , kreatív, van véleménye, amit respektálok, mivel magyar–olasz koprodukcióról van szó, s nyilván jobban tudja, mire hogyan reagálnak az olaszok. Az a gyakorlat alakult ki köztünk, hogy még a szállodában, vagy itt megbeszéljük a jeleneteket. Nagyon jó az együttműködés. Egy világsztár, aki pontosan tudja a szakmát és fegyelmezett, sőt még a másik két olasz színésznek is segít” – jellemezte a közös munkát Almási. Az alkotást a jövő év eleji filmszemlén szeretnék bemutatni. A szakmai stábot erősítette Beck György operatőr, a zenét pedig Dés László írja. „Nem tudom, milyennek látnak majd a magyarok ebben a szerepben. Bízom abban, hogy ez is úgy tetszik majd nekik, mint Árpád vezér, amihez bármerre járok, mindenütt gratulálnak” – hallottuk Franco Nerótól.

Az alelnök ajándéka

A stáb a szlovák határ közelében megbújó Kékeden lakott, a Melczer Kastélyszállóban. Élvezték a szép környezetet, a tájat, s a nyugalmat. A hétvégi forgatási szünetet kihasználva a környék felfedezésére indult Franco Nero. Vele és olasz barátaival Tolcsván találkoztunk. Gárdosi László, a bormúzeum vezetője vezette be az olaszokat a hegyaljai borászat titkaiba. A díszvendégről hamar kiderült, hogy tiszteletbeli tagja az olasz borászok társaságának, sőt egy barátja „Franconero” néven vörösbort palackoz. A színész a nehéz tokajikat becsülettel végigkóstolta. Vendéglátója, Koncz Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke egy különleges (Franco Nero születési évében palackozott), 1941-es évjáratú aszúval ajándékozta meg az olasz színészt. Franco Nerónak annyira tetszett a bormúzeum, a szíves vendéglátás, hogy azonnal hazatelefonált, küldjenek egy kartonnal a nevét viselő nedűből. Sőt, a mendemondákkal ellentétben készségesen nyilatkozott is: „Csodálatos benyomásokat szereztem itt, megfogott az emberek nyugalma, a tiszta levegő. Nincs szmog, mint Rómában. Amikor forgatásra mentünk, kinéztem a kocsiból és gólyafészkeket láttam a háztetőkön, romantikus világba csöppentem! Csodálatos kastélyszállóban lakom, madárcsicsergésre ébredek…” – sorolta abaúji és zempléni élményeit. Kiderült, lenyűgözte az aprócska falvak látványa, a barátságos emberek. Otthonosan, jól érezte magát, autógrammot is osztott a turistáknak Kékeden, sőt fotósunknak még a beállítást is megkomponálta.

Vissza