HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Sebestyén Júlia: „Befejezem a versenyzést, de a jégtől nem szeretnék elszakadni”

2010. február 19. (péntek) 14:55
 

Az elmúlt év decemberében kilencedik alkalommal nyerte meg az Országos Műkorcsolya és Jégtánc Bajnokságot a sportág egyetlen magyar női egyéni Európa-bajnoka, aki ez utóbbi címet még 2004-ben vívta ki magának. Sebestyén Júlia az idei, az észtországi Tallinnban megrendezett EB-n a 6. lett. A tiszaújvárosi korcsolyázónő 2010 februárjában negyedik alkalommal vesz részt a téli olimpián, sőt Vancouverben ő viszi a magyar csapat zászlaját. A március végi torinói műkorcsolya vb tervei szerint az utolsó világversenye lesz.

- Három éves koromban kezdtem el korcsolyázni Tiszaújvárosban.  Miután édesanyám otthon volt az öcsémmel, így kitettek a bölcsödéből. Azért, hogy a felesleges energiámat levezessem, a mamám elvitt a korisuliba, ahol hamar felfigyeltek a tehetségemre – emlékezett vissza a kezdetekre az Európa Bajnok korcsolyázónő.

- Fiatalon hagytad el a szülői házat...

- 13 évesen kerültem Budapestre. Akkor már nemzetközi szinten nagyon sok versenyen indultam, korcsoportos bajnokságokat nyertem, és a válogatott keret tagja lettem. A fővárosban Kozári Klári néni vett magához, aki korábban a Műkorcsolya Szövetség elnöke volt. Nagyon sokat köszönhetek neki, hiszen ha ő nem karol fel, kollégiumba biztos nem engedtek volna el a szüleim.

- Mely sikereidre vagy a legbüszkébb?

- Természetesen a 2004-es budapesti EB - győzelemre, de emellett büszke vagyok arra, hogy szintén 2004-ben a világbajnokságon hatodik helyen végeztem. Világkupát nyertem, a Salt Lake City téli olimpián nyolcadik lettem. Büszke vagyok arra, hogy sok olyan dolgot sikerült elérnem, amit korábban egyetlen magyar korcsolyázónak sem. Elsőként jutottam Grand Prix döntő fináléba, ahová csak a legjobb hat versenyző került be, és első voltam, aki Magyarországon tripla Lutzot ugrott.

[1_960] SebestyenJulia.jpg

- Mekkora munka fekszik ebben? Naponta mennyit edzel?

- Ez hosszú évek kemény munkájának az eredménye. Naponta kétszer edzek, délelőtt és délután. Ezen kívül klasszikus balett kiegészítő edzéseim vannak, nagyon sokat kell futni a kondíció megszerzése miatt. Nyáron edzőtáborozok, és ahogy közelednek a versenyek rövidebb, de intenzívebb edzések kezdődnek. 

- Ki dönt arról, hogy a versenyeken milyen lesz a koreográfia, és milyen zenére „futsz”?

- Az edzőmmel és a koreográfusommal közösen döntünk a zenéről, arról, hogy milyen ugrások, forgások, elemek legyenek a programban. Szerencsére a pályafutásom alatt sikerült neves edzőkkel és koreográfusokkal együtt dolgoznom, akiktől nagyon sokat tanulhattam, mint például az orosz Tatjana Tarasova, illetve az olimpiai bajnok Viktor Petrenko felesége Nina Petrenko. Úgy gondolom, hogy minden egyes munkámban benne vannak az elmúlt évek tapasztalatai.

- Negyedik alkalommal veszel rész a téli olimpián, sőt ebben az évben te viszed a magyar csapat zászlaját. Mit jelent ez a számodra?

- Nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy ezt a feladatot rám osztották. Én eddig nyitó ünnepségen még nem is vettem részt, ugyanis a női műkorcsolya egyéni szám mindig a rendezvény végén van, és eddig csak közvetlenül a verseny előtt utaztam ki. Az volt a vágyam, hogy ott lehessek a nyitó ünnepségen, az külön öröm számomra, hogy a zászlót is én vihetem. Ígérem, hogy nagyon fogok integetni mindenkinek, különösen a Borsod megyeieknek, a tiszaújvárosiaknak, hiszen amit elértem, azt nagy részben nekik köszönhetem.

- Röviddel ezután Torinóban lesz a műkorcsolya világbajnokság. Valóban ez lesz az utolsó világversenyed? Mivel foglalkozol majd a későbbiekben?

- Azt már korábban eldöntöttem, hogy a vancouveri olimpiai szezonig szeretném folytatni a versenyzést. Egy tavalyi Achillesz ínsérülés miatt ez majdnem meghiúsult, akkor két hónapot ki is kellett hagynom. Úgy gondolom, hogy a szervezetet nem lehet a végtelenségig terhelni. Természetesen a világbajnokság után még edzésben maradok, hiszen ha különböző gálákra meghívást kapok, azokon szívesen részt veszek. A tanulásra mindig nagy hangsúlyt fektettem, így jelenleg három diplomával is rendelkezem, úgyhogy a későbbiekben ezeket akarom majd hasznosítani. De egy biztos, a jégtől nem szeretnék elszakadni.

Dávid Ildikó

 


NÉVJEGY

Születési idő: 1981.május 14.
Születési hely: Miskolc

KEDVENCÜNK KEDVENCEI

Példakép a műkorcsolyában: Midori Ito, Nancy Kerrigan
Író: Agatha Christie
Könyv: Paulo Coelho: Az alkimista
Film: Vasállarcos, Valami Amerika
Hobbi: zene, mozi, olvasás
Étel: gyümölcsleves, nagymama süteményei
Évszak: tél

Vissza